Съществуват различни светии, които са покровители на интересни групи от

...
Съществуват различни светии, които са покровители на интересни групи от
Коментари Харесай

Светиите покровители

Съществуват разнообразни светии, които са настойници на забавни групи от хора. Така да вземем за пример Габриел Посенти, който към момента публично не е разгласен за светец, е настойник на притежателите на огнестрелно оръжие.

Канонизираният за светец свети Аменд Маастрихтски, живял през седми век преди новата епоха, е настойник на лозарите, търговците на вино и притежателите на питейни заведения.

Свети Изидор получил популярност освен с помощта на благочестивия си живот, само че и на любовта си към науките. През 1999 година папа Йоан Павел Втори публично оповестил свети Изидор за настойник на всички, които употребяват компютри и хората, които употребяват Интернет.

Света Зита, живяла през тринадесети век, работела като прислужница и страдала поради добрината си – тя давала на просяците освен храната си, само че и храната, която приготвяла за господарите си. Тя се счита за настойничка на домашните помощнички и сервитьорите.

 Професии

За настойник на създатели на проби, редактори и издатели се счита апостолът Йоан Богослов. Свети Иво Кермартенски, живял през тринадесети век, е настойник на юристите и нотариусите. Той се популяризирал с това, че се изявявал като безвъзмезден юрист на бедняците, които трябвало да се явяват по обвиняване по цивилен и по наказателни каузи.

Свети Бернардин от Сиена, живял през четиринадесети век, събирал с обществените си речи хиляди души в цяла Италия. Днес той се счита за настойник на работещите в областта на рекламата и връзките с обществеността.

Света Маргарита Клитъроу, живяла през шестнадесети век, е настойничка на деловите дами. Тя траяла бизнеса на мъжа си – богат месар, откакто той умрял и станала фамозна с деловите си качества.

Свети Томас Мор се счита за настойник на политиците, служителите и бюрократите.

Свети Гонтран се счита за настойник и патрон на наемните убийци.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР