Съществуват по-малко лоши кредити (необслужвани заеми) по балансите на европейските

...
Съществуват по-малко лоши кредити (необслужвани заеми) по балансите на европейските
Коментари Харесай

ЕК отчете прогрес при намаляването на необслужваните кредити на европейските банки



Съществуват по-малко " неприятни заеми " (необслужвани заеми) по балансите на европейските банки, само че те към момента остават във висок размер, уточни в четвъртък Европейската комисия, представена от Ройтерс.

Глобалната финансова рецесия сред 2008-а и 2009-а година остави европейските банки с купчини необслужвани заеми, които те се опитваха да възстановят от намиращите се по това време в съществени усложнения компании и семейства. С оглед обаче на икономическото възобновяване на остарелия континент, размерът на неприятния (необслужван) дълг на банките стартира постепенно да понижава, се показва в сегашен отчет на Европейска комисия.

Използвайки данни на Европейската централна банка, Комисията уточни, че необслужваните заеми са представлявали 4,6% от общите банкови заеми в интервала сред април и юни предходната година, което е с 1% под техните равнища година по-рано.

Въпреки тази положителна наклонност, неприятните заеми към момента са на стойност към 950 милиарда евро в целия Европейския съюз и съставляват 5,4% от общите заеми единствено в границите на еврозоната.

Трябва да се има поради, че тези необслужвани заеми са много неравномерно разпределени в района на единната валута, като в Гърция те съставляват съвсем половината от всички необслужвани заеми, до момента в който в Германия и Холандия те съставляват по-малко от 3 на 100.

За да се оправи с този казуса, Европейската комисия възнамерява да показа през март нови законодателни ограничения, целящи да се форсира процеса по отърваването на банките от неприятните им задължения и за попречване в бъдеще на новото струпване на неприятни заеми.

Основен ремонт на разпоредбите за несъстоятелност и подсилване на вторичния пазар за неприятни заеми са измежду плануваните от Европейска комисия ограничения за понижаване на съществуващия към момента огромен размер на неприятни банкови заеми.

Като мярка против бъдещо повишаване на необслужваните заеми, Комисията възнамерява да вкара законоустановени защитни механизми за попречване на рисковете от незадоволително провизиране на неприятните заеми, се показва в документ на Европейска комисия, като се акцентира, че това ще се отнася единствено за новите заеми, които на по-късен стадий са станали необслужвани.

Това предложение обясняват желанията на Комисията, откакто преди време тя уточни, че сходни законодателните ограничения по отношение на нуждата от финансови буфери са вероятни, само че не са сигурни. Трябва да се има поради, че банките от дълго време се опълчват на нови финансови буфери, опасявайки се, че това би могло да понижи кредитния им потенциал и да усили техните разноски.

Европейска комисия обаче ще би трябвало да вземе решение какво ще съставлява нов заем и по кое време ще се ползват тези условията, обявиха пред Ройтерс неназовани европейски чиновници. Все още има и спор, дали новите заеми би трябвало да включват преструктуриран дълг и нови заплащания на вноски по остарели заеми.

Продължава да се дискутира и крайният период за новите заеми, съобщи на конференция вицепрезидентът на Европейска комисия Валдис Домбровски . Комисията обмисля четири разновидността: ноември предходната година; датата на издание на новите оферти, която евентуално ще бъде през идващия март; датата на влизане в действие на новите ограничения, която може да бъде след две години; или даже още по-късна дата.

Домбровски акцентира, че новите условия ще се отнасят единствено до новите заеми, отхвърляйки по този метод опасенията, че правила могат на по-късен стадий да бъдат наложи и върху съществуващия размер на неприятни заеми.

Италия, която е една от страните - членки на Европейски Съюз с най-високо равнище на неприятни заеми, от дълго време приканва за последователното им понижаване, с цел да се избегнат продажбите " на пожар " на необслужвани заеми, което би отворило голяма дупка в балансите на банките.

Други страни, водени от Германия, обаче приканват за по-бързо разтоварване на неприятните заеми, с цел да се понижат рисковете в банковия бранш, което пък ще способства и за по-дълбока финансова интеграция в еврозоната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР