Съществуват доста доказателства, че някои забранени стимуланти пораждат иновативни мисли

...
Съществуват доста доказателства, че някои забранени стимуланти пораждат иновативни мисли
Коментари Харесай

5 открития, направени под въздействието на наркотици

Съществуват много доказателства, че някои неразрешени стимуланти пораждат новаторски мисли и хрумвания, подтикват творчеството и даже водят до сензационни открития. От музикални шедьоври до научни теории, доста креативен и проучвателен области са спечелили от персони, които са получили прозрения под въздействието на упойващи субстанции. Сайтът All-That-Is-Interesting ни предлага да научим повече за 5 от най-забележителните открития, направени под въздействието на опиати:

1. ДНК

Добре прочут факт е, че откривателят на двойната спирална конструкция на ДНК е бил под въздействието на халюциногенния опиат LSD. Нобеловият лауреат и пионер в генетичните проучвания Франсис Крик споделял пред свои сътрудници, че обичал да приема опиата, с цел да подтиква паметта и умствената си устойчивост, и бил под негово въздействие, когато направил откритието. Крик бил покровител на Олдъс Хъксли, прочут с опитите си с LSD и други упойващи субстанции, и през 60-те основал група, отдадена на легализирането на канабиса.

2. Полимеразната верижна реакция (PCR)

Следвайки стъпките на Крик, доктор Кари Банкс Мълис също бил под въздействието на LSD, когато направил изобретение, трансформирало молекулярната биология и молекулната диагностика. През 1993 година доктор Мълис печели Нобелова премия за химия за изобретяването на пробния способ PCR (полимеразна верижна реакция), който улеснява изолацията и тестването на ДНК. Ученият изяснява тайната на триумфа си с LSD: “Щях ли да изобретя PCR, в случай че не бях на LSD? Силно се колебая. Сигурно щях цяла безкрайност да се заглеждам в молекулата на ДНК и да виждам по какъв начин полимерите минават пред очите ми. “

3. Теориите на Фройд

Мъжът зад теориите за подсъзнанието и психоанализата – Зигмунд Фрой – бил обожател на кокаина. Дори може да се каже, че той е откривателят на опиата. Зависимостта му може и да е отслабнала, до момента в който работел по фамозните си писания, само че ползата му към сънищата, подсъзнанието и сексуалността се дължат точно на използването на кокаин. През 1884 година Фройд даже разгласява материал със заглавие „ On Coca ” ( “На кокаин “), в който показва възторженостти към кокаина поради способността му да лекува разнообразни душевен и физически болести.

4. Coca-Cola

Вярна на името си, за газираната напитка Coca-Cola се счита, че е основана през лятото на 1886 година, още веднъж под въздействието на кокаин. Също като Фройд, фармацевтът, който изобретил безалкохолното, Джон Пембертън бил буен последовател на опиата и неговите изгоди за здравето и вярвал, че той лекува всичко – от меланхолия до взаимозависимост от морфин. Заради наличието на дестилат от листа на кока и богати на кофеин ядки от кола, счетоводителят на Пембертън предложил напитката да бъде кръстена „ Coca-Cola ”. Така се родила червено-бялата икона.

5. 10-те Божи заповеди

Предмет на доста тълкования и диспути, само че съгласно някои, 10-те Божи заповеди били " дадени " на Моисей, до момента в който бил под въздействието на халюциногенни гъби. Среща с Бог точно на планината Синай? Разпространител на мъдростта, която Господ му е споделил? Според професор Бени Шанон от Hebrew University в Йерусалим, сцената е типичен образец за халюцинации, породени от гъби, които били необятно публикувани в планината и постоянно употребявани от израилтяните в библейските времена.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР