Съществуват доказателства, че само две години след предишната корупционна схема

...
Съществуват доказателства, че само две години след предишната корупционна схема
Коментари Харесай

Назначеният зам.-министър на транспорта – уволнен от БДЖ заради далавера с вагони

Съществуват доказателства, че единствено две години след предходната корупционна скица за рехабилитация на остарели вагони в БДЖ, Григоров освен НЕ е упрекнат от прокуратурата, а и е нараснал в йерархията на властта и към този момент заема поста на заместник-министър. Запознати настояват, че името на Григоров е било препоръчано от вицепремиера Мария Габриел на министъра на превоза Георги Гвоздейков, а назначението е било в съгласие с Лена Бориславова.

 

В интервала 2018-2021 година, Григоров бе ръководител на Съвета на шефовете на холдинг „ Български държавни железници “, преди да бъде уволнен със скандал от служебния министър на превоза Георги Тодоров през лятото на 2021 година дружно с тогавашния изпълнителен шеф на БДЖ Никола Василев поради подозрения в корупционни практики.

 

Твърди се, че точно Григори Григоров е подписал скандалния контракт за 27 млн. лева без Данък добавена стойност за ремонт на 15 вагона с частния жп цех в Дряново, благосъстоятелност на единствения оживял охраняем необут от мутренската формация „ Клуб 777 “ Валери Димитров.

Неговите съдружници Георги Калапатиров – Жоро Италианеца и Петър Петров – Мартеницата бяха разстреляни още през 90-те години на предишния век, до момента в който Димитров съумя да се преквалифицира от силов осигурител в предприемач с напълно законна активност.

 

През пролетта на 2021 година, единствено дни след парламентарните избори, Григори Григоров и Никола Василев от управата на БДЖ разпореждат без процедура по Закона за публичните поръчки скъпоструващ ремонт на 15 вагона – по 1,8 млн. лева за всеки ремонтиран вагон.

 

На процедура цената е с 20% по-висока, защото сумата е без Данък добавена стойност. Вагоните са създадени в интервала 1974 - 1985 година в Дряново и съгласно всички пътни специалисти са морално остарели и би следвало да се бракуват и продадат на скрап, вместо да бъдат ремонтирани и още веднъж въведени в употреба. По същото време в БДЖ е имало постъпила оферта за продажба на чисто нови вагони от немския софтуерен колос „ Сименс “, като цената им е била съвсем същата като поисканите от завода в Дряново за ремонт на 50-годишните вагони.

 

За да бъде заобиколена процедурата по Закона за публичните поръчки, е употребена малката врата „ инхаус възлагане “. За да бъде непосредствено предоставен контрактът, заводът в Дряново е показал документи, че има авторските права за прототипа. Не е ясно по какъв начин тъкмо е станало това чисто юридически, тъй като през 1974 година, когато е основан моделът, предприятието е било благосъстоятелност на самата БДЖ.

 

След като скандалната поръчка за 27 милиона лв. за ремонт на вагоните в Дряново стана публично притежание, Григори Григорови Никола Василев бяха уволнени от служебния министър на превоза Георги Тодоров през юни 2021 година Нещо повече - тогавашният длъжностен министър на превоза даде на прокуратурата тандема Григоров – Василев.

 

Вече повече от 2 години обаче от държавното обвиняване не са огласили данни до каква степен е стигнало следствието на прокуратурата против някогашните шефове на БДЖ. Твърди се, че като ръководител на Съвета на шефовете на Холдинг „ Български държавни железници “ Григори Григоров е сключил и други неизгодни покупко-продажби с частни компании на обща стойност над 50 милиона лв.. Една от тях е за защита на обекти на националния жп транспортьор за цялата страна с частна пловдивска компания на обща стойност 25 млн. лева, въпреки БДЖ да има свое лично звено за защита на обектите си.

 

Назначението на Григори Григоров за заместник-министър на превоза внезапно контрастира с обществено оповестената от премиера Николай Денков позиция, че на основни позиции ще бъдат назначавани хора с чиста известност и без подозрение за тяхното присъединяване в корупционни схеми. Любопитен подробност е, че Григоров няма да дава отговор за БДЖ като заместник-министър на превоза, а ще поеме телекомуникациите.

„ Именно на него разгадавам да реши казуса с пощите “, разгласи министър Гвоздейков. А в Министерството на превоза чакат с неспокойствие каква нова скица с нагласени публични поръчки ще сътвори Григори Григоров.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР