Съществуват 7 типа бърнаут. Ето как да ги различавате и

...
Съществуват 7 типа бърнаут. Ето как да ги различавате и
Коментари Харесай

Професионалното прегаряне

Съществуват 7 вида бърнаут. Ето по какъв начин да ги различавате и да се справяте с тях:

1. Натегачът

Един от главните белези на натегача е, че преследва крайния артикул, вместо да се любува на процеса. Такъв човек жадува за хвалба и самопризнание за своите достижения, усеща се отговорен, в случай че бездейства, и като че ли непрестанно гони нещо без явен и обозрим край. Всичко това може да породи изкривени и нереалистични упования от самия него и от другите (второто се случва, когато натегачът прави оценка „ здравословния “ работен проект като липса на упоритост или демонстрация на мързел).

Съвет : Наслаждавайте се на пътешествието, което ще ви води до задачите ви, като отдавате преимущество на процеса, а не на продукта, и на качеството вместо на количеството.

 2. Надзирателят

Надзирателите се концентрират прекомерно върху вършенето. Те осъждат тези, които съгласно тях не работят задоволително крепко (включително себе си!), и мислят, че колкото по-строго управляват трудовия развой, толкоз по-голяма е вероятността за триумф. Освен това натъртват изключително доста на дисциплината. Твърде допустимо е несъразмерното усърдие на надзирателя да докара до бърнаут.

Съвет: Проверете по какъв начин се чувствате и какъв брой работа свършвате, когато сте му отпуснали малко края.

3. Перфекционистът

Всички познаваме този вид хора, които считат, че в случай че нещо не е съвършено, значи е неуспех. Перфекционистите в никакъв случай не си разрешават да позволяват неточности и им е мъчно да приключват планове, тъй като все мислят, че е останало нещо за доизкусуряване. За перфекциониста човек или е съумял, или не е – няма сива зона, а единствено черно или бяло.

Съвет : Нека идеалите ви служат като насоки, а не като самоцел. Стремете се да постигате 80 вместо 100 %.

4.  Микромениджърът

Микромениджърът не се доверява на никого, с изключение на на себе си, за осъществяването на дадена задача. Поради това той се нагърбва самичък с цялата работа съгласно остарялата поговорка „ На вълка вратът му е пълен, тъй като самичък си прави работата “. Това освен води до отмалялост и безсилие, само че провокира и негодуванието на хората, които съгласно него са неспособни да поемат отговорност.

Съвет: Упражнявайте се да делегирате на другите дребни задания. Започнете с действия, които изцеждат силата ви и не подхождат на вашите сили и качества.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР