Съществуващите в момента електроцентрали на въглища носят редица предимства и

...
Съществуващите в момента електроцентрали на въглища носят редица предимства и
Коментари Харесай

Може ли въглищните тецове да се превърнат в АЕЦ

Съществуващите сега електроцентрали на въглища носят редица преимущества и благоприятни условия за разполагане на тяхна територия на нуклеарни мощности - само че не и без характерни опасности,, представен от NucNet.

До 2050 година общо 2400 въглищни теца в 79 страни се чака да излязат от употреба. Това значи загуба на 1000 гигавата конфигуриран потенциал, т.е. еквивалента на 1000 реактора от АЕЦ " Козлодуй ". Затварянето на всяка от тези централи има отрицателен резултат върху обществеността в района, в който се намира - тецовете обичайно са огромен шеф, само че и огромен поданик.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще построява фотоволтаичен парк за произвеждане на " зелен " водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лв.

През годините въглищните мощности се заменяха с газови, само че към този момент държавните управления по света предизвикват развиването на нисковъглеродна енергетика, а АЕЦ е с основна роля за понижаване на нездравословните излъчвания, акцентират от Института за проучване на електрическата енергия (EPRI).

Според тях потреблението на инфраструктурата на старите тецове от нови нуклеарни централи е вид за бъдещето на въглищните райони, в които има задоволително опитни енергетици. Малките модулни реактори, които са с сред 200 и 400 мегавата, са сходни по мощ с въглищните централи и това улеснява потреблението на наличната мрежа, означи през предходната година и Международната организация за атомна сила.
 Кой влага в
Кой влага в " зелени " централи у нас и какъв брой ток създават те

Соларната сила е във напредък, само че към момента водните централи имат по-голям потенциал

" Има няколко преимущества в потреблението на съществуваща Топлоелектрическа централа за ново (ядрено) произвеждане на ток. Сред тях са съществуващата електропреносна инфраструктура и разрешителните, които могат да бъдат преупотребени, модифицирани или разширени. В множеството случаи има добре развити транспортни връзки ", пишат от EPRI.

Малки реактори в огромни централи

По-рано през тази година вашингтонският Bipartisan Policy Center разгласи, че близо една четвърт от американските въглищни централи би трябвало да прекратят работа до 2029 година, като внедряването на дребни модулни реактори на тяхна територия би понижило разноските за нови мощности с сред 17% и 35%.

Компанията TerraPower, съоснована от Бил Гейтс, към този момент разгласи проектите си за такава апаратура в излизаща от употреба централа в Уайоминг. В началото на годината Гейтс разяснява, че търси и други сходни обекти за дребните модулни реактори Natrium.
 Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе
Румъния строи мини АЕЦ на 140 км от Русе

Проектът в Дойчещ е с американска технология

На територията на остарял Топлоелектрическа централа в Румъния ще се строи първата мини АЕЦ в Европа.

От друга страна

Използването на наличните трансформатори, турбини и така нататък внася спомагателен риск в плана и изисква обстоен механически разбор, който да покаже дали те могат да бъдат част от АЕЦ, акцентират от EPRI.

Експертите означават, че актуалните реактори може да понижават терзанията във връзка с експлоатационната сигурност и ръководството на радиоактивните боклуци, само че те са " нещо, което би трябвало да бъде разбрано и оценено при вземането на бизнес решението ".

За да има равномерен преход от въглища към нуклеарна сила, излизането от употреба на старите мощности и замяната им с нови би трябвало да бъдат добре планувани стъпки, в границите на които да се реализира преквалификация на заетите и да не бъдат пропилени наличните запаси, акцентира се още в отчета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР