Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски

...
Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 млрд. куб. м азерски
Коментари Харесай

И без връзката с Гърция България може да внася азерския газ, обяви шефът на "Булгартрансгаз"

Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 милиарда куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката. Това разгласи пред Би Ти Ви Владимир Малинов, изп. шеф на " Булгартрансгаз " имайки поради контрактуваното от предходното държавно управление количество с Азербайджан, което би трябвало да се доставя по неодизградената към този момент 12 години газова връзка с Гърция.

Малинов уточни, че под една трета от това контрактувано да се внася всяка година количества от много по-евтин сега газ действително влиза в страната. Допълни, че във формулата, по която се дефинира неговата цена, влизат и петролните деривати, които също нарастват, само че с много по-нисък ритъм в съпоставяне със спотовите цени на природния газ. Последните пък от няколко години са част от формулата, по която се дефинира цената, контрактувана с " Газпром ".

И енергийният министър Александър Николов през вчерашния ден разгласи, че може да се вкарва повече от азерския газ от действителното сега, което той открил в диалози с шефовете на държавните енергийни компании. Досега обаче " Булгаргаз " твърдеше, че поради незавършената газова връзка това не е допустимо.

Малинов изясни, че газът минава през трансанадолския газопровод, на границата с Гърция минава в трансадриатическия като и в двете точки на свръмзка има задоволителна опция да се поеме целия, контрактуван от България потенциал.

Той не сподели, в случай че това се направи, с какъв брой би поевтинял газът за вътрешния пазар, само че означи, че дневната консумация в страната е 13 млн. куб. м и се чака през януари и февруари да нарасне до 16-17 млн. куб. м.

След като към този момент стана известно, че газовата връзка с Гърция няма да може да влезе в употреба и в следващия продължен период за това - 1 юли, Малинов предвижда, че може да проработи от октомври като посочи, че това е единственият газов план в страната, с чието създаване " Булгартрансгаз " няма общо.

" Аз считам, че следващата година при полагане на нужните старания и организация, интерконекторът може да бъде въведен в употреба. Като експертен капацитет и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали подготвеност да помогнем по отношение на реализацията на този план и още имаме това предпочитание. Смятаме, че обединявайки напъните на всички заинтригувани страни, това може да се реализира до 1 октомври 2022 година ", сподели още той.

Допълни, че от началото на 2024 година се чака да проработи терминалът за полутечен газ в Александруполис, в който България е акционер. Очаква се при започване на януари да се вземе дефинитивно капиталово решение за построяването му. Това ще даде действителна опция на България да диверсифицира доставките на синьор гориво, уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР