Съществуването ни зависи от тези малки неуморими работници, които поддържат

...
Съществуването ни зависи от тези малки неуморими работници, които поддържат
Коментари Харесай

Осинови си кошер и помогни на пчелите

Съществуването ни зависи от тези дребни неуморими служащи, които поддържат салдото в доста екосистеми. И защото главната причина те да бъдат в заплаха сме ние, би трябвало да сме осведомени с казуса и да поемем отговорност за неговото решение. Българска стартъп компания Pollenity предлага истинска, новаторска и елементарно налична платформа за всеки, който желае да способства за опазването на пчелите. Нека станем част от избавителната акция за бъдещето на пчелите!

За да създаде едвам 454 грама мед, една пчела би трябвало да обиколи 2 милиона цветя! За тези от нас, които обичат да пият чая или кафето си с лъжица мед, това се равнява на 9 чаши. Представете си единствено за какъв претрупан работен график става въпрос. Но главният принос на пчелите за нашето оцеляване надалеч не е да създава сладостната примес, на която всички се радваме. Чрез опрашването на растенията, по които кацат, пчелите се грижат освен за биоразнообразието на планетата, само че и за произвеждането както на храна за хората, по този начин и на фураж за животните. Резултатите от интернационалните изследвания, извършени през 2016 година, демонстрират, че годишното произвеждане на годишна продукция, която зависи от опрашване, възлиза на стойност сред 235 и 577 милиарда $.

От пчелите зависи към 30% от храната ни, само че с цел да добиете по-ясна визия какво значение имат тези числа, дано ви изброим единствено някои култури, които биха изчезнали. Сред тях са портокалите, ябълките, кафето, царевицата. Тяхната липса няма да се отрази единствено върху вкусовите привички на хората, само че и върху цяла една промишленост, работни места и претовареност на популацията. Освен това тези неуморими служащи поддържат комплицирани връзки в екосистемите. Именно с помощта на техния труд разнообразни типове цветя и дървета се развъждат. По този метод те обезпечават храна и леговище за дребни и огромни животни. Щетите, които целият свят ще понесе от възможна рецесия в броя на пчелите, са в големи и плашещи размери. А такава рецесия ни дебне от ъгъла.


Рисковете за пчелитеРазбира се, повода популациите на пчелите да понижават е човешката активност в цялата си лъскавина и обилни размери. Като едни изобретателни и интелигентни същества, ние сме изобретили най-разнообразни способи, по които да вредим на тези дребни инсекти. Един от главните рискови фактори за тях е безконтролното и прекалено заличаване на териториите, които те обитават. Ограничените територии водят освен до спад в броя на пчелите, само че и в понижаване на генетичното многообразие на типа. Това води до тяхната некадърност да се приспособяват към настъпващите промени и новите условия, подбудени от световното стопляне.

Къщичката на пчелите
Пчелният кошер е същинско знамение на природата, което като че ли съчетава в себе си прецизни чертежи от архитектурата, комплицирани инженерни калкулации и скици на съвременен вътрешен дизайн. Това е едно от най-сложно устроените гнезда в цялото животинско царство. Както ние самите живеем в своите уютни домове с другите членове на фамилията ни, по този начин и пчелите образуват колонии със мощно развити вътрешни връзки, отговорности и отговорности. Пчелата майка е центърът на кошера и на цялата колония. Тя е тази, която всички обгрижват и която дава отговор за поддържането на популацията на пчелния кошер. Тя постоянно е заобиколена от пчели работнички, които я хранят и почистват покоите й. Разбираемо е за какво тя не се занимава с нищо друго – напролет тя снася по 1500 яйца за денонощие. Пчелите работнички имат голям брой разнообразни действия. Някои от тях се грижат за домашния уют като непрестанно почистват дребните шестоъгълни кутийки на пчелната пита, грижат се за бебетата на своята кралица и дават отговор за разширението на фамилния парцел. Други пък са натоварени с тежката задача да изкарват прехраната на фамилията и по тази причина всекидневно бръмчат на близки и далечни дистанции, събирайки прашец от милиони цветчета. Всяка пчела е значима част от здравето на кошера.

Осинови си кошер!Представяме ви българска софтуерна компания - Pollenity, която дава решение на казуса. Сами разбрахте какъв брой комплицирано е устройството на един кошер и какъв брой навързани са връзките сред пчелите. За да си добър пчелар, би трябвало да отделяш извънредно доста време и труд, с цел да си наясно с всичко, което се случва с кошера ти и неговите жители. За страдание, българските пчелари постоянно работят на загуба и с всяка година броят им понижава. Според изследвания на Европейската комисия до 2022 година те ще намалеят с повече от 30%.

Един междинен кошер съдържа към 60 000 пчели, които опрашват милиони цветя всеки ден. Представете си каква загуба ще е това за нас, за биоразнообразието на България и за земеделския бранш. Вместо да се отчайвате, вие можете да участвате в разрешаването на казуса и даже да получите апетитен същински мед като премия.


Много е елементарно – осиновявате си кошер и десетки хиляди неуморими пчелички. Срещу месечно възнаграждение вие освен давате късмет на един пчелар да се грижи за своите жужащи инсекти по резистентен и високотехнологичен метод, само че и в подмяна получавате бурканчета с мед, които вашите пчели са приготвили особено за вас! В днешно време постоянно можем да попаднем на мед с незнаен генезис и подозрително качество. Но когато си осиновите кошер, вие ще сте сигурни, че получавате същински мед, създаден от здрави и работливи пчели. А като спомагателна премия е фактът, че помагате на един пчелар да сбъдва фантазиите си и да се грижи за своите любимци. По този метод вие ще станете част от смяната и спасението на тези неуморими дребни служащи и ще допринесете за биоразнообразието на България.
Pollenity – бъдещето на пчелите
Освен програмата Осинови кошер, Pollenity създава устройства, посредством които да следи виталните индикатори на пчелния кошер и неговите жители. Чрез датчиците на тяхната технология Beebot пчеларите съумяват да получат сведения за положението на своите домашни любимци в действително време. Когато се наблюдават температурата и влажността на кошера, при най-малкото изменение се вземат съответни ограничения, които заздравяват популацията на пчелното семейство. Нещо повече – тяхното вътрекошерно устройство записва жуженето на пчелите и основава речник, посредством който пчеларите да схващат на какво дават отговор другите честоти или комбинации от звуци.

Устройствата на Pollenity са напълно създадени в България, а към този момент са достигнали пчелари на 5 разнообразни континента. Доказателство за качеството на тяхното устройство е историята на техен клиент от Австралия. Благодарение на данните от Beebot, пчеларят схваща, че пчелите му са в дистрес. Действието се развива през зимата, когато не би трябвало да се отварят кошерите, поради разликите в температурите и риска за пчелите. Въпреки това той се доверява на екипа на Pollenity и по този метод открива, че кошерът му е инфектиран с рядката болест Американски гнилец. Именно с помощта на високотехнологичните услуги на компанията, болестта е била открита и отстранена.
За 2 месеца компанията има над 150 осиновени кошери. Тяхната задача за спасяването на пчелите продължава с цялостни сили. Пред тях стоят още доста новаторски планове.
Ако желаете да разберете още за техните пчели и кошери, посетете уеб страницата им https://istinskimed.bg/

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР