Съществуването на силна европейска икономика е полезно за САЩ, каза

...
Съществуването на силна европейска икономика е полезно за САЩ, каза
Коментари Харесай

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ

Съществуването на мощна европейска стопанска система е потребно за Съединени американски щати, сподели немският канцлер Ангела Меркел на конференция по случай 45-годишнината от основаването на фондацията "Джърман Маршал " и 70-годишнината от стартирането на проекта "Маршал ", предадоха международните организации.

В речта си в Берлин тя напомни, че с проекта "Маршал " след Втората международна война Вашингтон е вложил в Германия и Западна Европа, с цел да покаже, че търговията може да докара до взаимни изгоди.

По думите й някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Джордж Маршал - един от моторите на проекта, носещ неговото име - е бил уверен, че "добрата търговия и мощната стопанска система в Европа е добра и за американските компании ".



"Ние не би трябвало да забравяме това ", акцентира канцлерът.

Протекционизмът, изолационизмът пречат на нововъведенията и в дълготраен проект това е неизгодно за всекиго, особено за тези, които разчитат на изолационизма, дори и да употребяват различен термин за това, заключи Меркел, представена от "Ройтерс ".

През 1947 година в тирада в Харвардския университет Джордж Маршал обрисува контурите на Европейската стратегия за развиване, наречена след това на негово име.

На днешната конференция някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, седнал до Меркел, напомни, че в паметна тирада преди 70 години военачалник Маршал на първо място е оповестил "края на американския изолационизъм ".





Годишнината се празнува в миг, когато Европа и други страни са обезпокоени от декларираната от сегашния президент на Съединени американски щати позиция "Америка преди всичко ". В речта си Меркел не загатна категорично Доналд Тръмп, само че акцентира значимостта на взаимните ползи и полза, уточни АП.

ТАСС подчертава върху частта от речта на немския канцлер, отдадена на НАТО. Членството на Германия в тази организация съгласно нея "продължава да е основа на външната политика и сигурност " на Германия. Тя означи, че след края на Студената война европейските и трансатлантическите провокации са се изменили и не престават да се трансформират.

НАТО би трябвало да бъде в положение и в новите условия да отстоява своите полезности и ползи, сподели още Меркел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР