Съществува риск от спукване на гумата през цялата година, но

...
Съществува риск от спукване на гумата през цялата година, но
Коментари Харесай

Как да предотвратим спукванията на гуми?

Съществува риск от пръсване на гумата през цялата година, само че можете да го предотвратите или да ограничите вредите, в случай че се случи. Спукването е най-често срещаната нередовност при автомобилните гуми, а главните аргументи са пирони, отвертки и счупени камъни.

„ Трябва да бъдете изключително деликатни при шофиране в зони, където има строителна активност. Може да се натъкнете на остри части строшени камъни, които елементарно да причинят пръсване. Особено в мокро време, острите части камък могат да срежат гумата, както парещ нож минава през масло, и да обхванат в кордите на гумата. “, разяснява Мартин Дражик, продуктов управител на NokianTyres.

Ниското налягане в гумите също усилва риска от увреждане на страниците на гумата. Например, когато преминавате през бордюр, а гумата ви е с ниско налягане, тя може да се огъне дотолкоз, че бордюрът да доближи до джантата и да повреди страницата. „ Когато налягането е прекомерно ниско, гумата се огъва повече и страницата е по-податлива на щета, когато минава през неравности. Ако това се случи, гумата не може да бъде оправена: поправката на гуми за пътнически коли с щета на страниците не е нито безвредно, нито целесъобразно. “, изяснява Дражик.

Фактът, че спукването на автомобилни гуми не е нещо извънредно, се вижда и от резултатите от последното проучване* на NokianTyres измежду европейските водачи. За интервал от пет години, близо 40% от водачите на коли, в съвсем всички страни включени в изследването, са спукали гума най-малко един път или два пъти. Спукванията са най-рядко срещани в Германия, където 69% от водачите не са пукали гума нито един път за интервал от пет години.

Как да предотвратим спукванията
Спукванията не могат да бъдат напълно избегнати. Те обаче могат да бъдат ненапълно предотвратени, а вредите понижени. В допълнение към деликатното шофиране, положителното ръководство на налягането е доста значимо. По-новите модели коли са снабдени със система за следене на налягането в гумите (TyrePressureMonitoringSystem, TPMS), която ревизира налягането в гумите и алармира, когато то стартира да спада. Ако колата ви няма тази система, е нужно да проверявате налягането на гумите си един път на всеки три седмици.

Правилното налягане доста удължава живота на гумите. Различни производители на коли оферират свои лични рекомендации за налягане в гумите, основани главно на мечтаните характерности по време на ръководство и комфорт при шофиране.

„ Правилното налягане на гумите е значимо, тъй като, в случай че налягането е, да вземем за пример, с 20% по-ниско, животът на гумата се съкратява с 50%. Така че, резултатът е забележителен.

Обикновено, налягането би трябвало да бъде 0,2-0,3 бара по-високо за зимните гуми, в сравнение с за летните. Също по този начин, е целесъобразно да повишите налягането, когато автомобилът е по-тежко претрупан от нормално. Ако налягането не е нараснало, страницата на гумата ще стартира да криви на открито, което ще усили риска от повреди по нея. “, поучава Дражик.

Повечето водачи обаче ревизират налягането в гумите си нередовно, както демонстрират резултатите от проучването* на NokianTyres. Например в Германия единствено 36% от водачите ревизират налягането постоянно – един път месечно. Ситуацията е същата и в други европейски страни, измежду които Полша, Чехия, Франция и Италия. Българските и румънските водачи на коли са най-стриктни в това отношение. Проучването също по този начин демонстрира, че най-малко една четвърт от европейските водачи ревизират налягането на гумите си преди по-дълго пътешестване.

Спазвайте безвредна отдалеченост при шофиране
Друг основен детайл за сигурността на пътя е спазването на безвредна отдалеченост от движещи се транспортни средства, които се намират както пред, по този начин и зад вас. Още повече, че при ненадейно събитие, като да вземем за пример колата ви внезапно да спука гума, спазването на отдалеченост безусловно ще изиграе животоспасяваща роля. Затова, постоянно си заслужава да спазвате безвредна отдалеченост, за да предотвратите рискови обстановки. За жал, не всички водачи се придържат към това предписание.

Резултатите от проучването* сочат, че приблизително, единствено към 50% от европейските водачи настояват, че постоянно съблюдават безвредна отдалеченост по време на шофиране. Това е най-рядко срещано в Чехия, където единствено 37% от водачите декларират, че постоянно съблюдават безвредна отдалеченост по време на шофиране. Най-добросъвестни в този аспект са българските, италианските и полските водачи. Във всеки случай, имайте поради, че в случай че обстановката е рискова, или в случай че спуканата гума е от страната на придвижването, позвъняването на пътна помощ е постоянно добра концепция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР