Съществува риск от спукване на гумата през цялата година, но

...
Съществува риск от спукване на гумата през цялата година, но
Коментари Харесай

Как да предпазим гумите си от спукване

Съществува риск от пръсване на гумата през цялата година, само че можете да го предотвратите или да ограничите вредите, в случай че се случи. Спукването е най-често срещаната нередовност при автомобилните гуми, а главните аргументи са пирони, отвертки и счупени камъни.

Ниското налягане в гумите също усилва риска от увреждане на страниците на гумата. Например, когато преминавате през бордюр, а гумата ви е с ниско налягане, тя може да се огъне дотолкоз, че бордюрът да доближи до джантата и да повреди страницата.

Фактът, че спукването на автомобилни гуми не е нещо извънредно, се вижда и от резултатите от последното изследване на Nokian Tyres измежду европейските водачи. За интервал от пет години, близо 40% от водачите на коли, в съвсем всички страни включени в изследването, са спукали гума най-малко един път или два пъти. Спукванията са най-рядко срещани в Германия, където 69% от водачите не са пукали гума нито един път за интервал от пет години.



Спукванията не могат да бъдат напълно избегнати. Те обаче могат да бъдат ненапълно предотвратени, а вредите понижени. В допълнение към деликатното шофиране, положителното ръководство на налягането е доста значимо. По-новите модели коли са снабдени със система за следене на налягането в гумите (Tyre Pressure Monitoring System, TPMS), която ревизира налягането в гумите и алармира когато то стартира да спада. Ако колата ви няма тази система, е нужно да проверявате налягането на гумите си един път на всеки три седмици.

Правилното налягане доста удължава живота на гумите. Различни производители на коли оферират свои лични рекомендации за налягане в гумите, основани главно на мечтаните характерности по време на ръководство и комфорт при шофиране.

Подробности по тематиката, аргументи и съвeти, вижте в Авто OFFNEWS.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР