Съществува реална опасност за първи път в 85-годишната история на

...
Съществува реална опасност за първи път в 85-годишната история на
Коментари Харесай

Демократична България призовава да се спре посегателството върху парк Витоша

Съществува действителна заплаха за първи път в 85-годишната история на парк “Витоша” да бъдат изключени територии от него. За това алармира Методи Лалов, ръководител на групата на "Демократична България " в Столичния общински съвет. Групата показа декларация, с която приканва всички общински съветници и кмета Йорданка Фандъкова за запазване на границите на парка.

В мнението се напомня, че това изключване е в резултат на издадената заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов на 24 ноември 2017 година за понижаване на площта на естествения парк, която в следствие беше оттеглена след мощен публичен напън. "За страдание отдръпването бе направено по метод, който да разреши отменянето му от съда по процесуални нарушавания. Днес заповедта за изключване на площи от парка още веднъж заплашва целостта на предпазената територия ", алармират демократите.

В тази връзка общинските съветници от групата заявяват, че признават универсалната естествена и културна стойност на естествения парк "за развиването на столичния град и за повишение качеството на живот на неговите поданици ". Те поддържат запазването на границата му – по този начин, както е избрана през 1952 година за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за землището на Железница, дружно с разширението от 1991 година

От "Демократична България " показват, че според Общия организационен проект всички парцели, попадащи в рамките на парк "Витоша " и на предпазената зона от Натура 2000 Витоша, са отвън строителните граници на столицата и попадат в зоната на Група територии за естествена отбрана. Като общински съветници те декларират, че няма да поддържат ново застрояване в тях, без значение дали са част или не от парка. И приканват и всички свои сътрудници в общинския съвет да ги поддържат под формата на обща декларация за съвета.

Демократите се обръщат и към Фандъкова – с молба да удостовери "досегашната политика на Столичната община, изразена посредством изключително мнение и противоречие с предложенията на Комисията по изключване на площи от парка през 2007 година към Министерството на околната среда и водите, като причисли Следствен отдел към окръжна прокуратура като заинтригувана страна при обжалването на заповедта, което към този момент е процедирано от цивилен организации ".

"Ние от "Демократична България " сме подготвени с план на декларация от Столичния общински съвет, която ще предложим за включване в дневния ред на идващото съвещание на съвета ", се показва още в мнението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР