Съществува реална опасност да се провали разследването за катастрофата от

...
Съществува реална опасност да се провали разследването за катастрофата от
Коментари Харесай

Следствието: Има опасност да се провали разследването на жп катастрофата край Видин

Съществува действителна заплаха да се провали следствието за злополуката от 7 юни на прелеза край гара Орешец край Видин. При нея починаха трима души.

За това предизвестява в писмо до премиера шефът на Националното разследване Борислав Сарафов, заяви Българска национална телевизия.

Повод за него са непозволени дейности от страна на Бойчо Скробански, зам.-председател на Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз.
 Трима починали при злополука на трен и камион във Видин Обновена
Трима починали при злополука на трен и камион във Видин

На потърпевшите пасажери е оказана помощ

Когато починалите са повече от един, само следователи от Националното разследване имат право да събират доказателства, които да бъдат годни за показване пред съд. В закона е строго разказан редът, по който се събират тези доказателства, по какъв начин се съхраняват и кой има достъп до тях. Целта е да се подсигурява в най-висока степен, че те няма да бъдат манипулирани.

В конкертния случай за злополуката е известен първо Националния ръб, а когато е открито, че има трима починали , е осведомено и Национлното разследване. Така, когато следователите отиват на място се оказва, че чиновници на борда към този момент са иззели доказателства, а те нямат такива права. Потърсихме мнението и на визирания в писмото зам.-председател на борда Бойчо Скробански. Той отхвърли да разяснява писмото, само че сподели, че всички документи били предоставени на екипа от следователи.
 Катастрофиралият край Видин трен се движил с позволена скорост
Катастрофиралият край Видин трен се движил с позволена скорост

Инцидентът е бил неминуем, съгласно следствието досега

При следствието на влакови произшествия, едно от главните доказателства, което има основно значение, е скоростомерната лента на локомотива. От информацията ѝ може да се разбере в кой сектор с каква скорост се е движил влака и най-важното - дали директно преди удара се е движил с плануванаъа за сектора скорост, дали тя е била непрекъсната, намаляваща или ускоряваща.

Скоростомерната лента на локомотива обаче е била конфискувана от представители на Борда преди пристигтането на следователите.

" На място са били представители на Борда. Въпросът е че би трябвало да бъде непокътнато местопроизшествието, несъмнено обвързване е и на органите на Министерство на вътрешните работи. Те са били налице. Не следва да бъдат, не може да миа конкуренцията сред пълномощията на Борда по следствието и тези на сътрудниците следователи. Възникнало е напрежение. Необходимо е с първото деяние по следствието да бъдат разказани и да бъдат конфискувани материални доказателства за потребностите на наказателното произвеждане ", сподели Бисерка Стоянова, следовател в Национална следствена служба.

От писмото на Борислав Сарафов до премиера Кирил Петков излиза наяве, че не за първи път чиновници на Борда изземват доказателства вместо следователите. А в тази ситуация конфискуваните от доказателства не са предоставени на Националното разследване.

" Няма да се допусне, несъмнено и в съответното произвеждане, да се разреши на некомпетентни органи да имат достъп, тъй като те по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс няма по какъв начин да го изземат ", съобщи Бисерка Стоянова.

За да изяснят аргументите за злополуката, проверяващите деликатно изследват и положението на сигналната система на прелеза. По три експертизи към този момент се работи, следва да бъдат назначени още четири.

Припомняме, че на 7 юни трен се сблъска с камион край Видин.

Влакът се е движил с допустимата скорост . Такова беше заключението на специалистите и следователите. Видимостта е била понижена поради храстите и ударът е бил неминуем.

Тогава те обаче не можаха да дадат дефинитивно мнение за сигнализацията по време на трагичния случай.

Загинаха трима души, а трима други пасажери бяха по-тежко ранени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР