Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи

...
Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи
Коментари Харесай

Как Европа разбива мрежа за трафик на хора?

Съществува мрежа от локални герои, обединени от Европейски Съюз и работещи дружно, с цел да оказват помощ за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, незаконна активност и доста други. От полицейски чиновници до прокурори, от избавителни екипи до координатори на приюти - открийте по какъв начин Европейски Съюз подкрепя героите измежду нас във Вашата страна.

Работата на " елементарните герои " от няколко страни в Европейски Съюз, измежду които и България, оказва помощ за разбиването на един от най-сериозните канали за трафик на хора през последните години. През юли 2017 година 13 дами бяха освободени от хватката на жестока незаконна група. Манипулирани и заплашвани, те са откъснати от фамилиите си в България и отведени в Испания, където са принуждавани да проституират.

Единственият метод за разтрошаване на мрежата и освобождение на дамите са общите старания на няколко страни. Благодарение на Европол и Евроджъст испанската и българската полиция дружно подхващат огромното следствие. И двете европейски организации работят настрана от прожекторите, като оказват помощ да се съберат доказателства и да се извършат арестите.

След разкриването на жестоката мрежа за трафик на хора националните управляващи би трябвало да работят бързо. В рамките на една седмица 34 души от бандата са задържани, а 13-те млади дами са освободени. Операцията дължи триумфа си на общите старания на европейските органи.



„ От сигурен източник получихме информация, че дами от България са принуждавани да проституират в Южна Испания. Трябваше да координираме арестите непосредствено с българската полиция. Европол и Евроджъст ръководеха тази взаимна интервенция ", изяснява контрольор Давид Диего Монсерат от Националната полиция на Испания.

„ Тази незаконна тайфа елементарно можеше да се реалокира в друга страна и да продължи да злоупотребява с дами “, показва инспекторът.



Колегата му от " Европол " Енрике Моралес поема идващия стадий от случая.

„ След като получихме информация от Испания, започнахме да изготвяме профили на водачите на бандата, на водачите и на пазачите на дамите. Европол има достъп до голяма база с престъпни разследващи данни. Ние се срещаме с националните управляващи, подкрепяме техните следствия и координираме интервенциите, в които вземат участие няколко страни “, споделя Моралес.

В акцията се включва и службата " Евроджъст ". Тяхната задача е да отстранен всички вероятни спънки пред осъществяването на арестите в България и Испания. " Евроджъст " е основана, с цел да усили успеваемостта на националните проверяващи и правораздавателни управляващи в случаи с тежка интернационална и проведена престъпност, както и да обезпечи бързо и дейно изправяне на нарушителите пред правораздаването. Всяка от 28-те страни от Европейски Съюз изпраща собствен представител в Евроджъст в Хага. Тези представители са опитни прокурори, съдии или полицаи със сходни пълномощия.

Цялата интервенция е планувана в Холандия.



„ Организирахме две срещи в Хага, с цел да планираме интервенцията. Заедно с испанските и българските управляващи определихме основните цели и наказателните обвинявания. Евроджъст предоставяше съвещания по всички правни въпроси, свързани с интервенцията, като издаването на заповеди за задържане и блокирането на банковите сметки на обвинените. Подкрепата за жертвите също беше от изключителна значимост: те се нуждаеха от физическа протекция и информация за правата си ", споделя служителят от " Евроджъст " Франсиско Хименес Виярехо - испанец, който работи в Холандия.

Инспектор Иван Петров от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) е българинът, работил интензивно по разтрошаване на мрежата. Самоличността на този чужд воин е непокътната в загадка, с цел да бъде предпазена персоналната цялост на участващите чиновници.



„ Толкова доста неща можеха да се объркат, защото интервенцията се организираше по едно и също време в две страни. За арестите двама испански полицейски чиновници бяха изпратени в България, а двама български служители на реда – в Испания. В последна сметка на нарушителите бяха повдигнати обвинявания, а жертвите бяха избавени “, споделя контрольор Петров.

„ Щеше да е невероятно да разбием тази група без нашите испански и европейски сътрудници ", прибавя той.

След като девойките са освободени и върнати в родината си, работата с тях не завършва. Често те са изпращани в приюти, където получават поддръжка след травматичното прекарване. Ръководител на подобен подслон е Златка Мачева. 



„ Редовно работим с полицията посредством координатора на Националния механизъм за ориентиране и подкрепяне на жертви на трафик на хора. Жертвите на трафик на хора и полова употреба, които идват в нашия подслон, нормално са сред 18 и 25 години. Някои девойки дълго време поддържат контакт с нас, до момента в който се научат да се доверяват още веднъж и да живеят без значение ", споделя Златка Мачева.

В приюта младите дами получават здравна и психическа поддръжка, която им оказва помощ да се интегрират назад в обществото.



Инспектор Иван Петров, Златка Мачева, Франсиско Хименес Виярехо, Енрике Моралес и Давид Диего Монсерат са пример за елементарните герои, героите измежду нас, които вършат живота в Европейския съюз по-сигурен и предпазен.

Научете повече за обединената работа на европейските институции и жители на страницата на акцията " Европейски Съюз - По-защитени дружно ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР