Съществува известна доза романтика в постройките, които са недовършени. Може

...
Съществува известна доза романтика в постройките, които са недовършени. Може
Коментари Харесай

7 недовършени, но интересни постройки по света

Съществува известна доза романтика в постройките, които са незавършени. Може би поради това, че въображението ни умее да ги „ построи “ по метод още по-грандиозен, в сравнение с е било замислено в началото. А може би поради носталгията, които изпитваме поради изгубени или неосъществени фантазии. Независимо от повода, би било неистина в случай че кажем, че тези незавършени постройки не са в действителност завладяващи.

1. ЖП линията в Банкок

Когато нещо е получило наименованието „ Тайландският Стоунхендж “ няма по какъв начин да не се запитаме – какво е това тайнствено място и с какво е заслужило сходно наименование? За страдание името е иронично. Стартирана през 1990 година линията е трябвало да свързва града и летището, само че единствено 8 години по-късно е изоставена с построени само бетонни колони. Именно самотните колони получават названието Стоунхендж, само че през 2013 година беше оповестено, че е допустимо да бъдат отстранени, с цел да може на тяхно място да се построи нова железопътна линия. Дано този път бъде довършена напълно.

2. Torre de la Escollera

Започната в Картахена, тя би била по-висока от всяка друга постройка в цяла Колумбия, защото по проект би трябвало да е с 58 етажа. Кулата е извънредно тясна, което евентуално способства в допълнение за изоставянето й. Две години след започването на градежа тропическа стихия унищожава града. Вятърът изкривява незавършената конструкция толкоз доста, че на хората не им остава нищо друго, с изключение на да я изоставят. Властите в Картахена събарят остатъците от кулата година след бурята и в този момент са останали единствено нейни фотоси.

3. Железопътната линия Cape to Cairo

Ако беше довършена, пътуващите по тази линия биха изпитали едно ужасно прекарване. Линията е трябвало да бъде дълга 6437 километра, започвайки от северна Африка и да приключва в южната част на континента. Пътуването щеше да включва прекосяване през пустиня, мочурливи места, край каньони и планини. Идеята била на Сесил Роудс, английски предприемач от 19 век, който желал да свърже Кайро с британците, заселили южните елементи на Африка. Все отново, проектът не бил отритнат изцяло и към 2/3 от линията е построена и се употребява и до през днешния ден.

4. Замъкът Удчестър

Отвън постройката наподобява на елементарен британски палат от 19 век, само че от вътрешната страна нещата стават много необикновени. Всъщност Удчестър няма „ вътрешна част “. Когато е зарязан през 1873 година е приключена единствено външната му част и сега той наподобява на невероятна и призрачна черупка. Причините, заради които построяването е прекъснато не са изцяло ясни. Някои споделят, че притежателят – Уилям Лей, умира преди замъкът да е завършен и след неговата кончина фамилията му остава без пари. Според други архитектът му отпътувал за Алжир и постройката била изоставена.

5. Centro Financiero Confinanzas

Не се подвеждайте по грандиозното му име. Centro Financiero Confinanzas във Венецуела е по-познат като Tower of David и съставлява зарязан и незавършен небостъргач на 45 етажа. Строежът е стартират през 1990 година, само че през 1994 е зарязан поради икономическата рецесия във Венецуела. Сградата е трябвало да бъде първокласен хотел, само че откакто е изоставена, в нея се нанасят към 5000 бездомни хора от Каракас. През 2014 година държавното управление принуждава самонастанилите се да изоставен обекта, само че постройката не е разрушена.

6. Villa Trissino

Рядко се случва незавършен обект да бъде включен в листата на ЮНЕСКО, само че множеството незавършени здания не са от архитекта Андреа Паладио. Паладио оказва голямо въздействие в архитектурата след ренесанса, а стилът му се назовава „ паладианство “ и се резервира до края на 19 век. Влиянието му не може да бъде подценено. В резултат на това, даже една незавършена негова постройка е непокътната за бъдещите генерации – Villa Trissino. Изоставена още през 16 век, през днешния ден тя е значим обект и към момента припомня за гения на гения, по чийто дизайн е трябвало да бъде построена.

7. Foreshore Freeway Bridge

В центъра на Кейптаун има мост, който не води на никое място. Той се назовава Foreshore Freeway Bridge и е една от най-нестандартните туристически атракции на Кейптаун. Започнат е през 70-те години и е трябвало да символизира бъдещето на превоза в страната, само че градежът му е спрян заради липса на финансови средства, макар че съгласно слуховете е зарязан поради неточност в изчисленията по време на израждането му и когато строителите стигнали до тази част осъзнали, че поради грешката мостът ще бъде крив и затова обезсърчителен.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР