Съществува една прекрасна идея, наречена теорията за раците в кофата“.

...
Съществува една прекрасна идея, наречена теорията за раците в кофата“.
Коментари Харесай

Ето защо трябва винаги да разчитате единствено на себе си

Съществува една прелестна концепция, наречена „ теорията за раците в кофата “. Накратко, тя звучи по следния метод. Раците са примитивни същества. Макар и да могат да излязат от кофата един по един, те инстинктивно ще стартират да дърпат надолу другите със своите щипки, когато някой се опита да се покатери и да избяга. За тях самите събарянето и стъпването върху другия е част от тяхното лично битие. Това е изцяло естествено държание, което се следи постоянно по пътя към триумфа или при борбата на неуспех.

Манталитетът на раците е и част от човечеството. При нас той просто се назовава злоба.

Хората завиждат един на различен и се пробват да се надскочат в резултат на нарцисизъм и злоба. Но не от самото начало. Когато някой завижда на различен, една от най-естествените му реакции е да го събори. Но това не постоянно се случва. Всеки един от нас може да завижда, само че ние не постоянно събаряме другия на замята. Обикновено таим възприятията си в себе си и ги оставяме да отминат. Манталитетът на раците е универсално отношение, което се случва във всяко едно кътче на света.

Когато някой се пробва да откаже цигарите, негов другар може и да каже: „ Той в никакъв случай няма да успее “, предлагайки му в това време цигара. Това е теорията на раците в кофата в деяние. Когато получите втора тапия в университета, сътрудниците ви ще ви попитат защо ви е, в случай че по този начин или другояче ще вършите същата работа. Отново теорията в деяние. Когато личните ви родители ви кажат, че сте глупави, нямате гений и нищо положително няма да излезе от вас – още веднъж, универсалността на теорията на кофата с раците е потвърдена още веднъж.

Уви, такава е човешката природа. Можете да извършите единствено едно нещо. То е доста значимо – преодолейте стените на кофата и продължете да пълзите напред даже тогава, когато стотици други хора се пробват да ви пернат към тях на дъното.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР