Съществено затопляне чак в съботаСтуд и двойно по-ниски температури ни

...
Съществено затопляне чак в съботаСтуд и двойно по-ниски температури ни
Коментари Харесай

Обрат във времето, с 15 градуса по-студено

Съществено стопляне чак в събота


Студ и двойно по-ниски температури ни чакат от през днешния ден до края на седмицата, предизвестяват синоптиците. С 15 градуса приблизително е разликата, която демонстрират термометрите през днешния ден, спрямо вчерашния ден. Причината за внезапното захлаждане и поврат във времето е леден вятър от север, почнал от Атлантическия океан, който преди дни беше обхванал Скандинавия и централната част на Европа, а в този момент минава през Балканите.

„ За разлика от през вчерашния ден, когато термометрите посочваха над 30 градуса тук-там, от през днешния ден стартира фрапантна разлика във времето, която ще продължи съвсем до края на седмицата. Минималните температури ще бъдат сред 8 и 13 градуса, а междинните – към 15. Заедно с сензитивното захлаждане, през днешния ден е и прохладно, като скоростта напразно ще доближава към 50 км/ч в обитаемоте места, а по високите – над 80 ”, сподели за „ Труд ” синоптикът Петър Янков.

По думите на метеоролога най-студено тази седмица ще бъде на следващия ден и в четвъртък. Тогава термометрите в утринните часове ще демонстрират към 5-6 градуса, а оптималните за деня едвам ще надвишават 10.

„ В този интервал вятърът ще отслабне и съвсем няма да се усеща, не се чакат и основни превалявания, само че студът ще е осезателен. Минималните температури в четвъртък в Западните полета на страната ще бъдат покрай нулата – към 3-4 градуса, а в останалите елементи на България – към 5. И в сряда, и в четвъртък ще бъде слънчево, като денем ще бъде малко по-топло, в сравнение с сутринта ”, добави синоптикът.

Според Янков петъчният ден ще бъде безоблачен, а значително стопляне можем да чакаме чак в събота, когато температурите ще бъдат сред 22 – 28 градуса. „ В неделя в страната стартират превалявания, най-вече в южното Черноморие, подбудени от циклон, който ще премине над Гърция ”, изясни метеорологът.

По думите на синоптика другата седмица температурите ще бъдат естествени за сезона – сред 20 и 25 градуса. „ Истинско зимно време можем да чакаме чак през декември. Засега ноември се обрисува да бъде по-топъл от предишните години. Октомври пък ще бъде с повече превалявания, особено в Балканския район ”, предвижда Петър Янков.

Въпреки захлаждането в последните дни


Най-топъл септември от 5 година насам


20 градуса е междинната температура за интервала

 0203_2_282553 Въпреки захлаждането, което стартира от през днешния ден и ще продължи до края на седмицата, септември през тази година се оказва най-топлият, който сме имали най-малко в последните 5 години. Това демонстрират данни на метеоролози по отношение на междинните температури за деветия месец в годината в интервала от 2013-а до 2018-а.

Според статистиката през сегашния септември градусите на приблизително равнище са към 20. За разлика от това през последните две години тази цифра е била 18. Най-студено в същия интервал е било през 2013 и 2014 година – 17 градуса приблизително за месеца. Втората най-висока междинна температура за септември в последните пет години е била през 2015-а – 19.

Рекордите за септември през годините пък гласят, че най-студено е било в Ихтиман – минус 6 градуса, в Софийското поле минус 5, в Чирпан и Кюстендил минус 4. Абсолютната минимална температура в София е регистрирана през 1977 година – минус 3,2 градуса, в Пловдив през 1931 година – 0,2 градуса, а в Плевен през 1906 година минус 1,5 градуса.
По думите на синоптиците един път на няколко години в обособени региони на страната температурата се намалява под нула градуса. Това събитие в метеорологията се назовава студ и е изключително рисково за по-късно зреещата земеделската годишна продукция.

Валери Велев, Национален съюз на градинарите в България:


Сланата ще убие и чушките, и доматите


Домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази година

Катерина Ковачева

 03-03 Сланата ще убие и чушките, и доматите, предизвести Валери Велев от Националния съюз на градинарите в България. Той сигнализира, че има недостиг на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко по отношение на 2017 година

„ С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше наранена от дъждовете и градушките ”, разяснява Велев. По думите му секторът страда от неналичието на работна ръка, защото при чушките няма по какъв начин да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със дотациите на тези земеделци, което прави развъждането на чушки в страната ни нерентабилно.

„ Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, само че другите зеленчуци – няма ”, добави той.

Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ) за миналата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен по отношение на предходната. Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лева за кг на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лева, даже на тържищата в по-големите градове.

В съпоставяне през миналата година цените са били надлежно 0,94 и 1,18 лева за кг на едро. Междувременно и оранжерийните и вносните домати нарастват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лева за кг на едро. В съпоставяне с 2017 година цените са били с 32% по-ниски – по към 1,55 лева за кг. В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лева за кг на едро или с 14 стотинки по-скъпо за кг, по отношение на 2017 година Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лева за кг на едро.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР