Съществен елемент на възпиращия и отбранителен потенциал е наличието на

...
Съществен елемент на възпиращия и отбранителен потенциал е наличието на
Коментари Харесай

България е домакин на международна конференция за съвременна бронирана техника

Съществен детайл на възпиращия и защитителен капацитет е съществуването на модерни високотехнологични бойна техника и въоръжение “. Това съобщи през днешния ден, 30 септември, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев. В качеството си на представител на страната-домакин, той откри интернационалната конференция „ Оборудване на механизираните формирования на страните от Източна Европа със модерна бронирана техника “ в хотел „ Маринела “, гр. София.

Генерал-лейтенант Илиев напомни, че на срещата на върха на НАТО в Уелс всички съдружници са поели ангажимент за повишаване на разноските за защита на 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП), като 20% от тях са за ново въоръжение и техника и обвързваните с това научни проучвания, а страната ни създаде Национален проект за неговото осъществяване.

Заместник-началникът на защитата уточни, че според Програмата за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2020 и Плана за развиване на Въоръжените сили до 2020 година, за осъществяването на условията в региона на бойната успеваемост значителен принос ще има реализирането на трите съществени капиталови плана за рационализация на въоръжените сили. Един от тях е Проектът за придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада от Сухопътните войски. По него са изпратени претенции за даване на предложения от четири компании.

Предвижда се закупуването на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи.

„ Oкомплектоването с бойна техника на високо военно-техническо равнище в сходство със актуалните условия за бойна успеваемост, огневата мощност, подвижност, защитеност и оперативна съгласуемост с аналогичните мостри системи на въоръжение в страните-членки на НАТО, е главната цел на плана за рационализация на Сухопътните войски “, безапелационен бе генерал-лейтенант Илиев.

В рамките на форума ще бъдат дискутирани новите условия във връзка с бронираната техника с оглед характерностите на изменящата се среда на сигурност, опциите за съдействие при построяването на отбранителните качества сред страните от Източна Европа, както и направленията за задълбочаване на съдействието сред въоръжените сили и бизнеса в този развой.

В работата на конференцията, която продължава и в утрешния ден, с отчети вземат участие специалисти от Министерството на защитата, Сухопътните войски и Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР