САЩ заявиха, че планират да проведат първото си военно учение

...
САЩ заявиха, че планират да проведат първото си военно учение
Коментари Харесай

САЩ ще правят военно учение с Кипър, как ще реагира Турция?

САЩ обявиха, че възнамеряват да проведат първото си военно обучение с Кипър. Въпросът е по какъв начин ще реагира на това Турция, която от дълго време пробва да наложи надзор на акваторията на Острова на Афродита, поради потребните изкопаеми там, както и поради интернационалната газова карта.
Миналата година Конгресът на Съединени американски щати постави завършек на десетилетното оръжейно ембарго на острова, чиято северна една трета е окупирана от Турция.
Държавният секретар Майк Помпео съобщи, че Държавният департамент за първи път ще финансира военно обучение в Република Кипър като част от " взаимните разширяващи се връзки на сигурност ". " Това е част от нашите старания за усилване на връзките с основни районни сътрудници за поощряване на стабилността в Източното Средиземноморие ", сподели Помпео пред кореспонденти, съобщи БГНЕС.
Сътрудничеството ще бъде част от програмата за интернационално военно обучение и образование на Съединени американски щати, която има за цел да образова задгранични военни и да покачва оперативната съгласуемост на другарските народи с американските военни.
Турция и непризнатата турска република Северен Кипър предизвестиха за края на ембаргото, заявявайки, че това ще докара до ненужни търкания.
Съединените щати постановиха ембаргото през 1987 година в опит да избегнат конкуренцията с оръжие и да насърчат мирното разрешаване на проблемите на острова, чието население е с гръцко болшинство.
Критиците настояват, че решението е подкрепено от принудата на Кипър, който към този момент е член на Европейски Съюз, да търси други сътрудници, още повече когато Турция, макар участието си в НАТО, разгневи Съединените щати, като купи оръжейна система от Русия.
Турция нахлу в Кипър през 1974 година в отговор на прелом, проведен от тогавашния боен режим в Атина, който се стремеше да сплоти острова с Гърция. Островът остана значително спокоен през идващите десетилетия, като през последните години водачите на Кипър и кипърските гърци работят за построяването на връзки.
Напоследък напрежението ескалира поради сондажите на Турция за газ във водите на острова, като Европейският съюз назова този ход противозаконен.
Същевременно американската администрация насърчиха затоплящите се връзки с Израел както от страна на Кипър, по този начин и на Гърция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР