САЩ заявиха, че налагат визови ограничения на няколко граждани на

...
САЩ заявиха, че налагат визови ограничения на няколко граждани на
Коментари Харесай

САЩ с визови ограничения срещу Беларус заради репресии срещу спортисти

САЩ обявиха, че постановат визови ограничавания на няколко жители на Беларус поради репресии против спортисти в чужбина, в това число опит за наложително репатриране на спринтьорка от Олимпийските игри в Токио предходната година, съобщи Ройтерс.

Беларуската лекоатлетка Кристина Тимановска отхвърли да се качи на аероплан назад за своята татковина през 2021 година, когато беше изключена от олимпиадата срещу волята й, откакто обществено се оплака от треньорите на националния тим.

Тя отпътува за Полша, като сподели, че се опасява за своята сигурност, в случай че се върне в Беларус. Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че спортистката е била " манипулирана ".

" Ние сме солидарни с Тимановска и всички други, които са претърпели опитите на режима за смълчаване на рецензията ", сподели американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Според Държавния департамент въведените визови ограничавания са свързани с " присъединяване в сериозна екстратериториална активност срещу дисиденти ". Не беше дадена обаче информация кои са лицата, против които са подхванати ограниченията.

Блинкън прикани беларуските управляващи " неотложно да освободят всички политически пандизчии и да се ангажират с откровен... разговор с демократичната съпротива и гражданското общество ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР