САЩ засилиха контрола на границите с Канада и Мексико в

...
САЩ засилиха контрола на границите с Канада и Мексико в
Коментари Харесай

Тръмп отвори вратата за национализация на проблемни компании

САЩ ускориха контрола на границите с Канада и Мексико в опит да лимитират разпространяването на вируса, като на процедура пътническите транспорти са съвсем блокирани.

Президентът Доналд Тръмп отвори вратата за радикална смяна в връзките на държавното управление на Съединени американски щати към частния бранш, защото епидемията от ковид уголемява отрицателните си резултати върху стопанската система на страната и упованията са за срив на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие.

През предходната седмица при една от изявите си в Белия дом Тръмп съобщи, че ще поддържа държавното управление, в случай че се реши, че страната би трябвало да взе участие с капитал в избрани компании при нужда. На подобен заложен въпрос Тръмп сподели: " Да, в действителност да. " И добави: " Ще помогнем на самолетните компании. Ще помогнем на бранша с круизните кораби. Вероятно ще помогнем на хотелиерите. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Белият дом не отговори незабавно на въпроса дали в действителност се обмисля закупуването на акции в проблематични компании, написа Reuters. Правителството на Съединени американски щати рядко влага в обществени компании с изключение на в случаите на използване на избавителни ограничения и опазване на работни места.

Епидемията от ковид, тръгнала от Китай, е заразила над 27 хиляди души в Съединени американски щати до момента. Затворени са учебни заведения, заведения за хранене и доста други бизнеси в цялата страна. Икономическите ограничения на Вашингтон, в които влизат непосредствено финансиране, заеми, гарантиране на заеми и данъчни облекчения, към този момент надвишиха 2 трлн. $. Очаква се Конгресът да утвърди още по-голям пакет, който ще даде опция на Федералния запас да насочи в стопанската система до 4 трлн. $. Компаниите обаче нормално не приветстват страната да стане притежател от боязън, че ще изгубят надзор над бизнеса си.

Не е казус

Намесата на страната и изкупуването на дял от частни компании не е казус във време на рецесия. Администрациите на Джордж Буш и Барак Обама направиха това в автомобилната промишленост, в това число с General Motors и Chrysler, която в този момент е следена от италианския Fiat. Тогава Белият дом вложи 80 милиарда $ в фирмите, с цел да се избегне крахът на промишлеността, който би довел до загуба на милиони работни места в Съединени американски щати.

Вашингтон изразходва към 50 милиарда $, с цел да избави единствено GM, а когато рецесията беше преодоляна, държавното управление продаде акциите си.

Миналия месец правосъдният министър и основен прокурор Уилям Бар съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да обмислят да вземат " надзорен пакет " във финландската Nokia и шведската Ericsson, с цел да се опълчват на господството на китайската Huawei в призводството на съоръжение за безжичната технология от последващо потомство. Администрацията на Тръмп упреква Huawei, че може да шпионира клиентите си, и се стреми да убеди съдружниците си да не позволяват китайско съоръжение при построяването на техните 5G мрежи. Германия ще отбрани локалните компании от непознати купувачи
Германия ще отбрани фирмите си от придобиване от задгранични компании, откакто пазарните оценки на локалните сдружения бяха доста наранени от пандемията, оповестиха двама водещи политици.
Министрите към този момент са дали обещание ликвидна поддръжка за бизнеса и са въвели ограничения за улеснение на намаляването на работните часове вместо редуциране. Правителството на Ангела Меркел би трябвало да вземе решение за спомагателни ограничения за поддръжка в понеделник. Заради срутва на борсовия показател DAX, в който влизат 30-те най-големи корпорации в страната, с над една трета през последния месец се ускорява рискът задгранични компании да разграбят съперници с отстъпка, отбелязва Reuters.
" Ще предотвратим ликвидация на немската стопанска система и терзания за промишлеността. Не може да има никакви табута. Временна и лимитирана държавна поддръжка, както и присъединяване и придобиване би трябвало да бъдат вероятни ", съобщи министърът на стопанската система Петер Алтмайер.
Автомобилните компании са измежду най-тежко потърпевшите, като книжата на Daimler, Continental и Volkswagen са поевтинели с сред 44% и 48% през последните четири седмици.
Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер, където са централите на компании като Siemens и BMW, съобщи, че всички правни разновидности би трябвало да бъдат проучени, с цел да се блокират евентуални предложения за немски компании.
" Ако по-голямата част от стопанската система на Бавария и Германия се окаже в непознати ръце, когато тази рецесия свърши, тогава това не е единствено здравна рецесия, а дълбока смяна на световния стопански ред ", споделя Зьодер. " Трябва да сме подготвени за това. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР