САЩ временно ограничават въздушното пространство над крайбрежието на Каролина в

...
САЩ временно ограничават въздушното пространство над крайбрежието на Каролина в
Коментари Харесай

САЩ затвори небето над Каролина в подготовка за сваляне на китайския балон - Свят

Съединени американски щати краткотрайно лимитират въздушното пространство над крайбрежието на Каролина в подготовка на интервенция за събаряне на китайския шпионски балон, който тази седмица навлезе в американското въздушно пространство, съобщи Асошиейтед прес.

Американското Федерално ръководство за авиация (FAA) заяви, че краткотрайно блокира цивилен полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и към крайбрежието на Южна Каролина като част от подготовката за вероятно събаряне на китайския въздухоплавателен съд. Наложена е краткотрайна възбрана за излитащи и идващи самолети в три летища, измежду които " Миртъл Бийч " и интернационалното летище в Южна Каролина.

В документ, оповестен в уеб страницата на службата, се предизвестява че военните могат да употребяват смъртоносна мощ, против самолети, които нарушат заповедта и откажат да изоставен блокираната зона.

Малко по-рано АП заяви, базирайки се на двама чиновници от Пентагона, че държавното управление на Байдън напредва с работата си по проект за събаряне на китайския балон, като концепцията е това да стане над Атлантическия океан.

Китай отхвърли да прави шпионаж и уточни, че става въпрос за " аеростат ", предопределен за цивилен, метеорологични и други научни цели.

Китайското министерство на външните работи през днешния ден още веднъж акцентира, че придвижването на въздухоплавателния съд е отвън негов надзор и прикани Съединени американски щати да не " опетняват " ведомството поради балона.

Високопоставеният китайски посланик Ван И съобщи: " Китай постоянно прецизно е спазвал интернационалното право, не одобряваме никакви голословни спекулации и шумотевици. Изправени пред непредвидени обстановки, двете страни би трябвало да запазят успокоение, да споделят навреме, да заобикалят неправилни оценки и да се оправят с разликите ".

(БТА)

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР