САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се

...
САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се
Коментари Харесай

САЩ включиха в черния си търговски списък и китайския производител на суперкомпютри Сугон

САЩ включиха в черния лист пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги дефинираха за опасност за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, съобщи Асошиейтед прес.

Решението, взето през вчерашния ден от министерството на търговията на Съединени американски щати, може да усложни договарянията сред президента Доналд Тръмп и неговия китайски сътрудник Си Цзинпин идната седмица, целящи понижаване на напрежението в комерсиалните разногласия сред двете най-големи международни стопански системи.

Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Сугон, Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан и три дъщерни предприятия на Сугон.

Сугон и институтът Уси Цзяннан вземат участие в усилието на Китай за развиване на производството на компютри, които да подкрепят военната рационализация.

Черният лист не разрешава на американски компании да продават технология на китайски компании, без да имат държавно позволение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния лист телекомуникационния колос Хуавей, засилвайки напрежението с Пекин.

Тръмп наложи мита от 25 % на китайски импорт на стойност 250 милиарда $ и се готви да се насочи към други вносни артикули на стойност 300 милиарда, като по този метод вносните мита ще обзет на практика всичко, внасяно от Китай. Пекин отговори с мита върху американски артикули.

Преговорите за решение на разногласието бяха прекратени предишния месец. Но Тръмп и Си би трябвало да се срещнат идната седмица на срещата на високо ниво на Г-20 в японския град Осака, с цел да способстват за продължение на договарянията. Американската администрация изпраща смесени сигнали преди срещата в Осака, показва АП.

В жест, който наподобява на демонстрация на благосклонност към Китай, вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс отсрочи своя тирада, планувана за понеделник във вашингтонски мозъчен концерн, където се очакваше той да подлага на критика китайския комунистически режим.

Специалистът по проблемите на Азия Тами Овърби, старши шеф в консултантската компания "Макларти ", сподели, че "изглежда необичайно " администрацията на Тръмп да отсрочва речта на Пенс и по-късно да включва още китайски компании в черния си лист.

На 15 май президентът Тръмп подписа декрет за въвеждане на режим на изключително състояние за отбрана на информационно-комуникационната инфраструктура на Съединени американски щати от външни закани, напомня ТАСС. През август 2018 година Тръмп забрани с декрет държавни институции на Съединени американски щати да употребяват съоръжение, създадено от Хуавей и компанията ZTE (Зет Ти И).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР