САЩ вече имат своя нов президент. България обаче работи със

...
САЩ вече имат своя нов президент. България обаче работи със
Коментари Харесай

Проф. Тасев разкри как ще се отразят изборите в Америка на българската енергетика

Съединени американски щати към този момент имат своя нов президент. България обаче работи със страната по разнообразни енергийни планове. Как ще се отразят американските избори на българската енергетика?

Идването на новата администрация на Съединени американски щати още не е реалност, Америка при Байдън ще се върне в Зелената договорка, явно ще има смяна и с "Балкански поток ". Това съобщи в студиото на "Денят ON AIR " енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

"За нас спасението е стратегическо партньорство с Америка ", акцентира проф. Тасев.

По думите му Байдън не е единствено политолог, а Америка употребява своята мощ в пазарната стопанска система, с цел да получи пазарни прерогативи и към този момент се намесва в районния ни пазар.

"В момента би трябвало лиценз за нуклеарно гориво, като борбата ще бъде за това какъв да е снабдител. Това е план за 100 години, това са милиарди. Не би трябвало да отписваме АЕЦ "Белене ", борбата за горивото ще е сред Съединени американски щати и Русия, а както знаете, Байдън към този момент се разгласи срещу Русия ", изясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Относно отдръпване на американски компании от "Балкански поток " проф. Атанас Тасев уточни, че за момента такова не се следи.

"Няма такава ясна позиция на Америка да притиска свои компании, американската администрация няма да прави внезапни промени ", сподели той.

Според неговото мнение новият реактор на АЕЦ "Белене " не би трябвало да повтаря сегашната технология, а да е подобаващ за новото гориво.

"Съдбата на Топлоелектрическа централа "Марица " е такава - Европа не ни затваря централите, ние ще ги затворим сами, бавно би трябвало да се отхвърляме от тях ", акцентира Атанас Тасев и добави, че се работи интензивно по стратегия за енергиен преход, който да бъде равномерен и финансово подсилен.

"Интерконекторът с Гърция сега е по-нужен на нас в сравнение с Гърция, само че има софтуерно закъснение поради Ковид-19 ", изясни професорът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР