САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16, става

...
САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16, става
Коментари Харесай

САЩ ще подарят на България два изтребителя F-16

 Съединени американски щати имат намерение да подарят на България два изтребителя F-16, излиза наяве известие на американското посолство у нас, представено от 24 часа. От американската задача се базират на помощникдържавният секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър, който посети български авиационни бази.

Във връзка с визитата на помощник-държавния секретар Купър Посолството на Съединени американски щати в България има удоволствието да заяви, че Военновъздушните сили на Съединени американски щати имат намерение да дават на Българските военновъздушни сили два изведени от употреба самолета F-16, откакто получат утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати. По молба на българското държавно управление тези два самолета ще бъдат предоставени според Програмата за отбранителни продукти с отпаднала нужда (EDA) на Министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да бъдат употребявани от чиновници на Българските военновъздушни сили като помощни средства за образование и общо запознаване с техниката, се споделя в известието.

От посолството допълват, че дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е значима стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също по този начин се обезпечават огромни запаси за взаимната ни задача за застраховане на сигурността в Черноморския район.

Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от Съединени американски щати чрез Програмата за задгранични военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в региона на защитата. През последните две години осъществихме над 170 взаимни военни начинания. Работейки дружно по актуалната взаимна задача за защита на въздушното пространство, ние ускоряваме нашето партньорство. Чрез него е обезпечено образование в Съединени американски щати за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона $ американски вложения за възобновяване на българските военни уреди. През дългата история на другарство и военно съдействие сред Съединени американски щати и България триумфите ни потвърждават за следващ път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме дружно, пишат още посолството.

По-рано през днешния ден помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон " Ново село “. В визитата участваха посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа и заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР