САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите,

...
САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите,
Коментари Харесай

Германия: САЩ грешат със санкциите срещу Северен поток 2

САЩ вървят по неправилен път, като постановат наказания против фирмите, участващи в построяването на газопровода "Северен поток-2 ", тъй като това вреди на ползите на Европейски Съюз. Това съобщи през днешния ден немският външен министър Хайко Маас на взаимна конференция с съветския пръв посланик Сергей Лавров след срещата им в Москва, съобщи ТАСС.

Маас посочи, че за Германия и Европа трансатлантическите връзки към този момент години наред имат извънредно значение и те са по-тесни от "всяка политическа обстановка ". "Но въпреки всичко би трябвало да установяваме, че наказания сред сътрудници са в действителност погрешен и неправилен път. Наше суверенно решение е от кого да купуваме енергоносители ", сподели той. Маас добави, че в границите на Европейски Съюз се разисква до каква степен екстериториалните наказания нарушават интернационалното право и че той ясно е изразил по телефона пред американския държавен секретар Майк Помпео позицията на Германия по въпроса.

На 4 юни сенатори републиканци внесоха в Сената законопроект за разширение на глобите против компаниите, участващи в плана "Северен поток-2 ", който би трябвало да придвижва природен газ от Русия до Германия през тръби по дъното на Балтийско море. Законопроектът "уточнява и уголемява глобите в границите на закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа " и цели да осуети завършването на строителството на газопровода, споделиха тогава от пресслужбата на един от вносителите на законопроекта, напомни ТАСС.

На взаимната конференция Сергей Лавров сподели, че двамата с Маас са разискали "безпрецедентния санкционен напън " от страна на Съединени американски щати. Руският министър даде висока оценка на кардиналната позиция на Берлин в поддръжка на тази "изцяло комерсиална самодейност ", която ще диверсифицира в допълнение маршрутите на доставките на газ и съгласно него "ще укрепи енергийната сигурност на Европа ", обратно на мнението на Съединени американски щати.

По думите на Лавров "има съображение да се счита ", че планът "Северен поток-2 " ще бъда приключен скоро. "Участниците в компанията "Северен поток-2 ", в това число съветските, немските и другите участници, са настроени този план да бъде приключен в близко бъдеще ", сподели той.

Лавров акцентира, че Русия счита за недопустимо екстериториалното и едностранното налагане на наказания, към каквито се придържат Съединени американски щати и Европейски Съюз. "Евросъюзът прокарва свои едностранни наказания, само че в същото време се въздържа от екстериториални наказания. А в тази ситуация Съединени американски щати не виждат за себе си никакви червени линии ", съобщи съветският външен министър и упрекна Вашингтон си е присвоил правото да работи, както пожелае, "и в международната политика, и в международната стопанска система, и във всяка сфера на човешката активност ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР