САЩ увеличават броя на морските пехотинци, дислоцирани на територията на

...
САЩ увеличават броя на морските пехотинци, дислоцирани на територията на
Коментари Харесай

Американските морски пехотинци се подготвят за битка в Арктика

Съединени американски щати усилват броя на морските пехотинци, дислоцирани на територията на Норвегия. Командването на Корпуса на морската пехота ще удвои своите военнослужещи от 330 на 700 души, написа на уеб страницата на КМП. Вероятно това ще е единствено началото.

Първият контингент дойде в Норвегия през януари 2017 година и бяха ситуирани в региона на град Тронхейм в западната част на страната. Решението беше стимулирано от нуждата да се противодейства на съветските войски в полярни условия.

Норвежкото МО заяви, че част от военните ще бъдат преместени по-близо до границата с Русия, с цел да поемат върху себе си удара на „ настъпващите руснаци” – има се поради разположената в Мурманска област покрай границата с Норвегия бригада морска пехота на ВМФ на РФ.

Пентагонът демонстрира не толкоз политически, колкото стопански интерес към Арктика. В района (според Геоложката работа на САЩ) се намират 30% от международните не разузнати ресурси от газ и 13% от нефта. Освен това Арктика заема стратегическо географско място сред Русия и Съединени американски щати, значимо в доста аспекти.

Към 2020 година Военноморски сили на Съединени американски щати ще усилят числеността на военния състав, минал подготовка в арктически условия. Приоритетни посоки за Военноморски сили на Съединени американски щати ще станат подводният и въздушният съставен елемент, до момента в който потреблението на надводни кораби ще бъде лимитирано заради липса на задоволително ледоразбивачи. Тъй като по прогнози на учени дебелината на леда в Арктика към 2050 година ще намалее с една трета, Съединени американски щати се приготвят да употребяват в района и надводни кораби.

БЛИЦ напомня, че през март т.г. две атомни подводници на Съединени американски щати – многоцелевата „ Hartford” (проект „ Seawolf”) и ударната „ Connecticut” (проект „ Los Angeles”), имащи на въоръжение крилати ракети – отработили изплаване отдолу под леда по време на учения северно от Аляска.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР