САЩ упражняват безпрецедентен натиск върху африканските страни в опит да

...
САЩ упражняват безпрецедентен натиск върху африканските страни в опит да
Коментари Харесай

Москва: САЩ се опитват да провалят срещата на върха Русия-Африка

САЩ упражняват невиждан напън върху африканските страни в опит да осуетят срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург през юли 2023 година, съобщи съветският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, който е и специфичен представител на съветския президент за Близкия изток и африканските страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Съединени американски щати и техните съдружници водят невиждана акция за политическа и икономическа изолираност на Русия, в това число за пропадане на втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург през юли ", сподели той.

" От началото на специфичната военна интервенция груповият Запад доста ускори натиска върху африканските страни - посредством закани за налагане на наказания, преустановяване на финансова и филантропична помощ. Американците ежедневно фабрикуват обвинявания против нас за " иден апетит ", повишение на цените на горивата, зърното и торовете и като разследване - за изостряне на социално-икономическите проблеми на континента ", акцентира Богданов.

След началото на войната, в която бяха убити хиляди и бяха прокудени от домовете им милиони хора, Москва се обърна към Китай, Индия и африканските страни, пробвайки се да откри по-тесни връзки с тях. Русия изключително държи да завоюва африкански страни - външният министър Сергей Лавров посети към този момент два пъти Африка тази година след обиколка на континента в средата на предходната година, отбелязва Ройтерс.

Южна Африка взе участие в 10-дневни военни учения с съветски и китайски военнослужещи, а съветската наемническа група " Вагнер " беше изпратена против бунтовниците в Мали и Централна Африка.

През 2022 година американският президент Джо Байдън беше хазаин на среща на върха на водачите на Съединени американски щати и Африка във Вашингтон за да укрепи съюзите на фона на засилващото се съветско и китайско наличие на континента.

Западът наложи няколко пакета от наказания на Русия поради дейностите й в Украйна. Късно вечерта в петък нови наказателни мери одобри и Европейският съюз, напомня Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР