САЩ трябваше да рестартират космическата си програма снощи с първия

...
САЩ трябваше да рестартират космическата си програма снощи с първия
Коментари Харесай

Фалстарт на историческата мисия в Космоса

САЩ трябваше да рестартират галактическата си стратегия нощес с първия пилотиран полет, който американски астронавти да извършат с американска ракета от американска земя. В 23.33 ч. българско време от платформа 39А в галактическия център "Джон Кенеди " в Кейп Канаверал, Флорида трябваше да излети ракетата Falcon 9, която да изведе капсулата "Crew Dragon " в космоса, където през днешния ден в 18,29 ч. българско време тя да се скачи с модула "Harmony " на Международната галактическа станция.

В последна сметка, в 23,16 часа българско време бе решено старта на изстрелването да бъде отсрочен поради неприятното време. Малко преди старта се оказа, че времето не е изключително удобно за начало на задачата, само че до последно имаше огромен късмет да се състои. В региона на галактическия център "Кенеди " е облачно и наоколо вали дъжд и даже има предизвестие за торнадо. Според "SpaceX " има към 60% късмет за плътна облачност, която да отсрочи старта. Следващата опция ще е в събота следобяд.

Това е задача Demo-2, която ще извършат двама астронавти - Дъглас Г. Хърли и Робърт Л. Бенкен. Мисията е дело на компанията "SpaceX " на Илън Мъск и НАСА. След като доближат МКС, Боб Бенкин и Дъг Хърли ще работят дружно с екипажа на "Експедиция 63 " - американския пълководец Крис Касиди, както и съветските летателни инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които дойдоха на МКС на 17 април т.г. със "Союз МС-15 ".

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно - сред 30 и 119 дни. Което значи, че Хърли и Бенкен ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 година Те би трябвало да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака кораба "Go Naviga ".

"Това е сбъдната фантазия за мен и за всеки в "SpaceX ", сподели Илон Мъск към 2 часа преди старта на задачата. "Когато в компанията започнахме през 2002 година, в действителност не имах вяра, че този ден ще пристигна. Дори преди година не имах вяра, че е допустимо ", добави Мъск.

Около 30 минути преди старта на задачата - в 23,05 ч., стартира зареждането с гориво на ракетата, което бе разчетено като знак, че възможностите за естествен старт се усилват. Задействана бе и системата за спешно катапултиране на екипажа при положение на тежък случай. В 23,16 ч. обаче задачата бе отсрочена поради неприятното време за събота.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР