САЩ трупат санкции върху Иран, но от тях най-силно страдат

...
САЩ трупат санкции върху Иран, но от тях най-силно страдат
Коментари Харесай

В Иран парите вече не стигат и за бутилка мляко*

САЩ натрупат наказания върху Иран, само че от тях най-силно страдат елементарните хора.

От празната шапка пред музикант, свирещ в метрото, до празното портмоне на бъдеща младоженка, безпаричието в резултат на икономическия напън, пред който са изправени 80-те милиона ирански жители, може да бъде усетено на всички места.

Мнозина упрекват президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и неговата максималистка политика по отношение на Иран, която докара до изтеглянето на Вашингтон от подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение със международните сили и налагането на смазващи американски наказания на страната.

През последните седмици Иран заплаши да напусне съглашението, в случай че европейските сили не облекчат това, което Техеран назовава " икономическата война " на Тръмп. Иран наподобява подготвен и да реагира против скупчването на сили на Съединени американски щати в района, откакто предходната седмица смъкна американски дрон, който съгласно него е нарушил въздушното му пространство.

В отговор Съединени американски щати дадоха обещание да наложат още наказания.

Но с изключение на Тръмп, доста иранци упрекват личното си държавно управление, което се люшка от една икономическа злополука към друга след Ислямската гражданска война преди 40 години.

" Икономическата война е действителност и хората са изложени на извънреден напън ", сподели Шива Кешаварз, 22-годишна счетоводителка, която скоро ще се омъжи.

Тя съобщи, че държавните ръководители " ни споделят да бъдем мощни и да устояваме на натиска, само че ние към този момент можем да чуем по какъв начин костите ни се трошат ".

Минаването около някое обмен бюро припомня трагично за компликациите, които срещат множеството хора. По времето на нуклеарната договорка иранската валута се разменяше по курс 32 000 риала за един американски $. Днес числата на витрините на чейнджбюрата са стигнали до небесата - един американски $ коства над 130 000 риала.

Инфлацията е над 37 на 100 по данни на държавното управление. Над 2 милиона души, или 12 на 100 от жителите в работоспособна възраст, са безработни. Това число е двойно по-голямо измежду образованите младежи.

Обезценяването и инфлацията оскъпяват всичко - от плодовете и зеленчуците до гумите и бензина, даже скъпите артикули като мобилни телефони. Обикновен мобилен телефон коства почти колкото заплатата на междинен държавен служител за 2 месеца, а един Айфон - колкото 10-месечна заплата.

" Когато вносът на мобилни телефони в страната е блокиран, продавачите би трябвало да ги внасят контрабандно на измерващите се в долари цени на черния пазар, и да ги продават скъпо ", сподели Пурия Хасани, продавач на мобилни телефони в Техеран. " Не можете да очаквате от нас да купуваме скъпо и да продаваме на ниска цена на потребителите. И ние не желаеме да сме на загуба ".

Хосеин Ростами, 33-годишен мотоциклетист, който работи като таксиджия и снабдител на артикули, споделя, че цената на спирачните накладки е скочила пет пъти.

" Причината за нашите проблеми е некомпетентността на представителите на властта ", сподели той пред Асошиейтед прес, до момента в който други водачи на мотори подканваха пасажерите да се качат. " Страната ни е цялостна с благосъстояния ".

Казаното за благосъстоянията е правилно - в Иран се намират четвъртите по величина потвърдени ресурси от недопечен нефт и вторите по величина потвърдени ресурси от природен газ, след съветските.

Но под акцията за оптимален напън на Тръмп Съединени американски щати лишиха Иран от опцията да продава недопечен нефт на световните пазар и заплашват да наложат наказания на всяка страна, която го купи. Петролът покрива към една трета от 80-те милиарда $ годишно, които държавното управление харчи в Иран, което значи, че спадът на петролните доходи се отразява на обществените стратегии, както и на военните му разноски.

Останалата част от бюджета на страната идва от налози и от непетролен експорт, в това число нефтохимически артикули на петролна основа, които обезпечават до 50 на 100 от 45-те милиарда непетролен експорт на Иран.

В техеранския парк Лале, пенсионираната учителка Захра Гасеми подлага на критика държавното управление за това, че хвърля виновността за " всеки проблем " върху глобите на Съединени американски щати.

Тя споделя, че изпитва усложнения да покрие главните си разноски. Цената на бутилка мляко е повишена двойно, както и на плодовете и зеленчуците.

" Загиваме под този напън и неналичието на решения от представителите на властта ", сподели Гасеми.

Годините на публично отчаяние от провалените стопански политики доведоха до митинги в края на 2017 година. В началото на идната те прераснаха в антиправителствени демонстрации в десетки дребни и огромни градове.

Сегашните проблеми се коренят в неуверените старания на Иран да приватизира централно плануваната си стопанска система след опустошителната война с Ирак през 80-те години на предишния век, при която бяха убити 1 милион души.

Но министърът на петрола Биджан Зангане съобщи по-рано този месец, че проблемите с петролния експорт се усещат по-тежко през днешния ден, в сравнение с по време на войната през 80-те години на предишния век, когато силите на Саддам Хюсеин нападнаха иранската търговия с нефт.

" Ситуацията ни е по-лоша, в сравнение с по време на войната ", сподели Зангане. " Нямахме сходен проблем с износа, когато Саддам нападаше индустриалните ни обекти. Сега не можем да изнасяме нефт с етикета Иран ".

Въпреки това мнозина иранци считат, че корупцията носи най-малкото равносилен дял от виновността за икономическата рецесия.

" Проблемът ни са крадците и извършващите злоупотреби в държавното управление ", сподели Насрола Пазуки, който е продавал облекла на техеранския Голям базар от преди Ислямската гражданска война през 1979 година. " Когато хората дойдат на власт, вместо да работят добросъвестно и съществено за народа, след няколко месеца чуваме и четем във вестниците, че са откраднали милиарди и избягали ".

" Чии пари са това? Народни пари ", добави той.

Санкциите предизвикват някои от проблемите, сподели Джафар Мусави, който държи бакалия в Техеран. Но доста от страданията са самопричинени от повсеместната корупция, съобщи той.

" Икономическата война не идва извън, а от вътрешната страна в страната ", сподели Мусави. " Ако имаше честност измежду държавното управление, производителите и народа ни, можехме да преодолеем натиска ".

Но все пак хората всеки ден вземат претъпканото техеранско метро на отиване и на връщане от работа, като всеки ден наподобява получават по-малко за същия труд. В един от вагоните Абас Феайуджи и синът му Рахмат свирят траурно звучащите обичайни любовни песни, известни като " Султан-е галба " ( " Султанът на сърцата " на Фарси).

" Хората ни дават по-малко от преди ", сподели по-старият Феайуджи, 47-годишен татко на три деца, спирайки за малко, с цел да приказва с АП. " Не знам за какво го вършат, само че си проличава, че хората имат по-малко пари отпреди ", споделя той.

Насер Карими и Мохамад Насири от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция

*Заглавието е на редакцията на " Мениджър Нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР