САЩ тласкат Китай към сближаване с Русия на фона на

...
САЩ тласкат Китай към сближаване с Русия на фона на
Коментари Харесай

В. Дейли Експрес: Байдън тласка Си Дзинпин в прегръдката на Путин

САЩ тласкат Китай към доближаване с Русия на фона на войната в Украйна и задълбочаващата се омраза сред Вашингтон и Пекин, написа.

Изданието напомня, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ускори напрежението с Пекин, като изрази опасения за нарушаванията на правата на индивида в Китай.

В изказване пред пресата преди време Блинкен съобщи, че Съединени американски щати са " надълбоко загрижени по отношение на дейностите на Китай, в това число в Синдзян, Хонконг, Тайван, хакерските атаки против Съединените щати и икономическата насила към нашите съдружници ", напомня изданието.

Всичко това идва на фона на задълбочаващата се омраза на Китай с Вашингтон и рекордно високи равнища на отрицателни усещания към Пекин след пандемията.

Бившият дипломат на Франция в Пекин и Москва Силви Берман споделя, че тази обстановка е оставила Си Дзинпин без различен избор, с изключение на да се сближи с Владимир Путин.

Говорейки пред френския ефирен канал Public Sénat, Силви Берман сподели:

" Той няма избор, тъй като американците оповестиха един тип Студена война против Китай, казвайки, че Пекин е основният зложелател. И резултатът от това – и аз го видях, когато бях дипломат в Русия е, че има доближаване, което е реализирано, стратегическо партньорство. "

" Това не е съюз, тъй като китайците не желаят съюз, те са го имали в предишното. И в действителност, по време на Олимпийските игри Си Дзинпин сподели - това е партньорство без ограничавания ", акцентира Берман.

" И макар предизвестията, че не би трябвало да позволяваме руснаците в прегръдките на Китай, в последна сметка това се случи. Това партньорство идва в миг, когато Путин води война в Украйна, където Западът поддържа Киев с оръжия и военна помощ, въпреки са не взе участие директно в спора поради страха си от експлоадирането на пълномащабна Трета международна война ", изяснява някогашната посланичка.

" На правилото " врагът на моя зложелател е мой другар " Си Дзинпин знае доста добре, че при всички случаи ще стане жертва – най-малко той го възприема по този метод – на западните начинания, в Организация на обединените нации или другаде, той ще се нуждае от поддръжката на Москва. ", изяснява Берман

" След като Путин нахлу в Украйна, позицията на Китай е много неразбираема. Пекин се въздържа при гласуването на проекторезолюция в Съвета за сигурност, която призоваваше на Москва да спре да нападна Украйна и неотложно да изтегли всички войски, до момента в който други 11 членове гласоподаваха в поддръжка ", напомня Силви Берман.

Коментирайки позицията на Си Дзинпин, Берман споделя: " Мисля, че той в действителност е доста обезпокоен от тази война, тъй като това, което Путин му е споделил е най-вероятно това, което споделя на руснаците и света - че стартира специфична военна интервенция в помощ на рускоговорящите хора от Донбас, които са били жертви на геноцид и така нататък и тъй наречените Путин не му е споделил, че ще води пълномащабна война. "

Въпреки очевидната изненада на Китай, когато Путин нахлу в Украйна, съгласно някогашния дипломат доближаването сред Си Дзинпин и Путин изолира Съединени американски щати.

" Днес те имат общ зложелател и това са Съединените щати и Западът. Мисля, че Си Дзинпин няма избор и няма да стопля връзките с американците. Той просто не може да направи това ", безапелационна е Силви Берман.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР