САЩ „тихомълком“ изтеглиха една трета от ядрения си арсенал от

...
САЩ „тихомълком“ изтеглиха една трета от ядрения си арсенал от
Коментари Харесай

САЩ тайно изтеглили една трета от ядрения си арсенал от Европа

САЩ „ тихомълком “ изтеглиха една трета от нуклеарния си боеприпас от Европа, оповестява немският Die Zeit, базирайки се на информация от Федерацията на американските учени.

Според данните на специалистите, общият брой на водородните бомби B61 в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция е понижен от 150 на 100 единици. Липсата на каквато и да е политическа реакция на този ход е поразителна, разяснява създателят на публикацията Оливер Майер, теоретичен помощник в Института за проучвания за мира и сигурността в Хамбургския университет. По време на Студената война изтеглянето на оръжия от подобен мащаб би било обявено от всички медии. Освен това не би било допустимо без полемики в Берлин и Брюксел.

Липсата на политическа реакция на този ход допуска, че смисъла на американското нуклеарно оръжие като търгуема стока в договарянията за надзор на оръжията, като политически знак на взаимност в НАТО и инструмент за въздържане е мощно пресилено, изяснява още Майер.

Настоящото безмълвие свидетелства за доста, продължава създателят. Първо, заслужава да се означи, че не става въпрос за цялостното евакуиране на оръжията, а за тяхното понижаване и, съдейки по неналичието на реакция, експертната общественост не възразява против него. Второ, стана ясно, че НАТО организира нуклеарната си политика най-вече при затворени порти. В предишното всевъзможни промени в тактиката за заплашване пораждаха яростен политически спор. През 1982 година те даже доведоха до промяна на държавното управление в Берлин. Сега всички решения се взимат на секрети срещи в Брюксел или просто се диктуват от Вашингтон. В Алианса даже въпросите на депутати остават без отговор с оглед секретността. „ Прозрачността и демократичното съучастничество в нуклеарното въздържане наподобяват нежелани “, заключава Майер.

Изглежда, че американските нуклеарни бомби са изгубили своята стойност като разменна монета в договарянията за надзор на оръжията. Преди това всяко понижаване на арсенала се извършваше единствено с гаранция за реципрочни отстъпки от Русия. Сега Москва въобще не е направила нищо - и наподобява даже не е била помолена да го направи.

Процесът на разоръжаване демонстрира, че останалият боеприпас на Съединени американски щати в Европа е „ светиня от Студената война “. „ Значението му като разменна стока в договарянията за надзор на оръжията, като политически знак на взаимност в границите на Алианса и като инструмент за въздържане е мощно пресилено “, изяснява Майер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР