САЩ тайно провежда пряка дипломация със Северна Корея. Това обяви

...
САЩ тайно провежда пряка дипломация със Северна Корея. Това обяви
Коментари Харесай

САЩ водят тайна дипломация със Северна Корея въпреки Тръмп

САЩ скрито организира директна дипломация със Северна Корея. Това разгласи върховен чиновник в Държавния департамент на Съединени американски щати, макар общественото гледище на американския президент Доналд Тръмп, че сходни диалози са загуба на време, оповестява " Ройтерс ".

Използвайки така наречен " нюйоркски канал ", Джоузеф Юн, американски договарящ със Северна Корея, е бил в контакт с дипломати в задачата на Пхенян в Организацията на обединените народи, прецизира служителят на Държавния департамент, в миг, когато размяната на войнствени обиди сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун подхрани страховете от боен спор.

Въпреки че американският държавен секретар Рекс Тилърсън на 17 октомври съобщи, че ще продължи " дипломатическите старания... до момента в който бъде хвърлена първата бомба ", мненията на служителя на Държавния департамент са най-ясният знак, че Съединени американски щати директно са обсъждали въпроси отвън освобождението на американски пандизчии, макар че Тръмп отхвърли директните диалози като безсмислени.

Няма обаче признаци, че връзките зад кулисите са подобрили връзките, влошени в допълнение от нуклеарните и ракетните тествания на Северна Корея, гибелта на американския студент Ото Уормбиър дни след освобождението му от Пхенян през юни и задържането на трима други американци.

Разкритието за тайната дипломация с Пхенян идва макар мненията на Тръмп, оръжейния прогрес на Северна Корея и догатките на някои американски и южнокорейски публични лица, че взаимоотношенията на Юн със севернокорейците са били прекратени.

" Те въобще не са лимитирани - и като периодичност, и всъщност ", акцентира високопоставеният чиновник на Държавния департамент.

Той отбелязва, че Юн е притиснал севернокорейските си събеседници да " престанат да тестват " атомни бомби и ракети ".

Северна Корея през тази година организира шестия си и най-мощен нуклеарен гърмеж и извърши тестови изстрелвания на ракети, в това число и междуконтинентални балистични ракети, които, в случай че всичко протече при съвършени условия, могат на доктрина да доближат до континенталната част на Съединени американски щати.

Възможността Пхенян да е по-близо до слагането на нуклеарна бойна глава на междуконтинентална балистична ракета разтревожи администрацията на Тръмп, която през април предприе политика на " оптимален напън и ангажираност ", която до момента не съумя да възпре Северна Корея.

В началото на мандата на Тръмп, инструкциите на Юн са били лимитирани до опити за освобождение на американски пандизчии.

" Сега той има по-широк мандат от това ", показва служителят на Държавния департамент, отказвайки обаче да посочи дали са му били дадени пълномощия да разисква нуклеарната и ракетната стратегия на Северна Корея.

В Пекин говорителката на китайското външно министерство съобщи, че Китай приветства всевъзможен разговор сред Съединени американски щати и Северна Корея.

" Ние насърчаваме Северна Корея и Съединени американски щати към ангажираност и разговор ", уточни говорителката, добавяйки, че се надява, че договарянията ще оказват помощ за връщането на въпроса на дипломатически път за разрешаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР