САЩ станаха за кратко най-големият износител на петрол в света,

САЩ станаха за кратко най-големият износител на петрол в света, ...

САЩ са изнесли повече петрол от Саудитска Арабия през юни.


САЩ станаха за кратко най-големият износител на петрол в света, след като рекорден добив на шистов газ е стигнал до глобални клиенти и има перспективи количествата да се увеличават, съобщава Bloomberg.

Още по тематаМАЕ понижи прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през 2019 г. Рекордният добив в САЩ продължава да дърпа надолу цената на петрола*В САЩ създават дигитална платформа за търговия с американски петрол
Растящият добив на шистов петрол е помогнал на САЩ да доставят близо 9 млн. барела дневно суров петрол и петролни продукти през юни, изпреварвайки Саудитска Арабия, сочат данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Страната има възможност да увеличи още доставките си в чужбина, тъй като компаниите изграждат инфраструктура за транспортирането на растящото производство от полета в Тексас и Ню Мексико към крайбрежието.

Увеличаването на доставките от САЩ подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й, чието свиване на добива навлезе в третата си година в рамките на усилията за намаляване на запасите.

Растящият американски добив наред със задълбочаващите се притеснения за глобалното търсене, засилени от продължителната търговска война между САЩ и Китай, доведоха до спад с близо 20% на цената на международния бенчмарк Брент спрямо най-високото му равнище от април.

Увеличаването на американския износ през юни е било подкрепено от ръст на доставките на суров петрол с над 3 млн. барела дневно, сочат данните на МАЕ. По същото време Саудитска Арабия е свила износа в рамките на споразумението на ОПЕК+, а доставките от Русия са били ограничени заради кризата около петролопровода „Дружба“.

Саудитците са си върнали позицията на водещ износител през юли и август, след като урагани нарушиха добива в САЩ, а търговският спор затрудни достигането до пазарите на доставките на шистов петрол, отбелязва МАЕ.

Конкуренцията за първото място може да остане ожесточена през идните месеци. Докато Саудитска Арабия продължава да ограничава добива, износът на суров петрол от САЩ може да нарасне с още 33% спрямо нивата от юни до 4 млн. барела дневно, тъй като през четвъртото тримесечие на тази година се очаква завършването на нова инфраструктура за износ, пише МАЕ.

Източник: investor.bg