САЩ спират секретната програма за сътрудничество в областта на военното

...
САЩ спират секретната програма за сътрудничество в областта на военното
Коментари Харесай

САЩ спират секретната програма за дронове с Турция

Съединени американски щати стопират секретната стратегия за съдействие в региона на военното разузнаване с Турция, която от години оказва помощ на Анкара да разпознава терористи на Кюрдската работническа партия (ПКК), са декларирали четирима американски чиновници пред Ройтерс.

Решението за безсрочно преустановяване на програмата , за което не е било обявено по-рано, е взето в отговор на трансграничната военна интервенция на Турция в Сирия през октомври предходната година.

Източниците, поискали анонимност заради чувствителността на въпроса, са декларирали, че в края на предходната година Съединени американски щати са спрели да извършват летателни интервенции за събиране на разследваща информация за ПКК , която е третирана като терористична организация и от Турция, и от Съединените щати.
 
US halts secretive drone program with Turkey over op against YPG terrorists
— DiplomaThink (@DiplomaThink)

Досега американските военни са изпълнявали тези задачи благодарение на невъоръжени дронове, за които се твърди, че са изхвърчали от военната база Инцирлик в Турция, където американските военни имат доста наличие.

Програмата се реализира от 2007 година, като дроновете се употребяват за наблюдаване на планинската територия в Северен Ирак покрай турската границ а. От Пентагона са отказали да разясняват съответната стратегия с аргумента, че не дават информация по оперативни въпроси.-->

От турска страна импровизирано е доказано, че програмата е спряна.

Това ще затрудни и оскъпи акциите на Турция против ПКК , считат осведомени, макар че през последните години Анкара демонстрира положително равнище в технологиите за дронове.

От основаването на секретната стратегия за съдействие в региона на разузнаването на Съединени американски щати, турската страна е влага стотици милиони долари за рационализиране на личните си отбранителни качества и доста е понижила зависимостта си от американските и израелските дронове, които постоянно употребява от края на 90-те години.

Турската частна компания „ Baykar Defense ” от 2000 година насам работи върху основаването на първия флот от дронове в Турция. Разработените от нея въоръжени и невъоръжени дронове биват продавани на турската войска, както и на Украйна и Катар.

От юли 2019 година общо 86 дронове „ Bayraktar ” се употребяват от силите за сигурност на Турция.

Според специалисти , този прогрес е обезпечил на Анкара по-голяма еластичност и независимост в нейните оперативни качества и е понижило зависимостта на Турция от нейните съдружници и основно от Съединени американски щати , написа вестник „ Сабах ”. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР