САЩ смятат, че синът на убития през 2011 г. лидер

...
САЩ смятат, че синът на убития през 2011 г. лидер
Коментари Харесай

САЩ: Синът на Осама бин Ладен е мъртъв

САЩ считат, че синът на убития през 2011 година водач на терористичната организация Ал Каида Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен, е мъртъв, съобщи американски чиновник, представен от Ройтерс.
Източникът, поискал анонимност, не даде повече детайлности, в това число по кое време или къде е починал Хамза.
Преди това американският президент Доналд Тръмп отхвърли коментар, откакто телевизия Ен Би Си Нюз заяви, че държавното управление на Съединени американски щати разполага с разследващи данни, свидетелстващи за гибелта на Хамза.
В. "Ню Йорк таймс " заяви, че Съединени американски щати са имали роля в интервенцията, довела до гибелта на Хамза, която съгласно изданието е била осъществена през последните две години.
През февруари Държавният департамент разгласи, че предлага премия до 1 милион $ за информация, която би довела до "разпознаването или установяването на местонахождението " на Хамза, избран от ведомството като значим водач в Ал Каида, напомня Българска телеграфна агенция.
Според института "Брукингс " Хамза, за който се счита, че в този момент би могъл да е 30-годишен, е бил с татко си в Афганистан преди нападенията в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година и е прекарал време с него в Пакистан, откакто предвожданата от Съединени американски щати интервенция в Афганистан принуди огромна част от висшето управление на Ал Каида да се реалокира в Пакистан.
Смяташе се, че Хамза е бил под домакински арест в Иран, когато татко му беше погубен от американски командоси в Пакистан през 2011 година
През март 2019 година Саудитска Арабия сподели, че е лишила поданството на Хамза, като съобщи, че решението е било взето с кралска заповед през ноември 2018 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР