САЩ смятат, че синът на убития през 2011 г. лидер

...
САЩ смятат, че синът на убития през 2011 г. лидер
Коментари Харесай

САЩ смятат, че синът на Осама бин Ладен е мъртъв

САЩ считат, че синът на убития през 2011 година водач на терористичната организация " Ал Кайда " Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен, е мъртъв, съобщи американски чиновник, представен от " Ройтерс " Българска телеграфна агенция. Източникът, поискал анонимност, не даде повече детайлности, в това число по кое време или къде е починал Хамза.

Преди това американският президент Доналд Тръмп отхвърли коментар, откакто телевизия Ен Би Си Нюз заяви, че държавното управление на Съединени американски щати разполага с разследващи данни, свидетелстващи за гибелта на Хамза.

В. " Ню Йорк таймс " заяви, че Съединени американски щати са имали роля в интервенцията, довела до гибелта на Хамза, която съгласно изданието е била осъществена през последните две години.

През февруари Държавният департамент разгласи, че предлага премия до 1 милион $ за информация, която би довела до " разпознаването или установяването на местонахождението " на Хамза, избран от ведомството като значим водач в " Ал Кайда ".

Според института " Брукингс " Хамза, за който се счита, че в този момент би могъл да е 30-годишен, е бил с татко си в Афганистан преди нападенията в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година и е прекарал време с него в Пакистан, откакто предвожданата от Съединени американски щати интервенция в Афганистан принуди огромна част от висшето управление на " Ал Кайда " да се реалокира в Пакистан.

Смяташе се, че Хамза е бил под домакински арест в Иран, когато татко му беше погубен от американски командоси в Пакистан през 2011 година През март 2019 година Саудитска Арабия сподели, че е лишила поданството на Хамза, като съобщи, че решението е било взето с кралска заповед през ноември 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР