САЩ ще засилят присъствието си в Арктика, за да контролират

...
САЩ ще засилят присъствието си в Арктика, за да контролират
Коментари Харесай

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме агресивните Китай и Русия

САЩ ще засилят наличието си в Арктика, с цел да управляват " агресивното държание " на Китай и Русия в богатия на запаси район.

Това предизвести държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, представен от Агенция Франс Прес и други медии.
 Пентагонът предизвестява за риска от подводници на Китай в Арктика
Пентагонът предизвестява за риска от подводници на Китай в Арктика

Китай, макар че не е арктическа страна, става все по-активен в полярния район

Преди диалози във Финландия сред осемте арктически страни, Помпео също сигнализира, че " районът се трансформира в сцена на световно превъзходство и конкуренция ". Той добави, че Арктика не би трябвало да се трансформира в място на безвластие единствено тъй като е пустота.

По думите му Съединени американски щати ще се конкурират за въздействие в района . Той разкритикува Китай и Русия за практики, които дестабилизират района.

Помпео взе участие на двудневна среща на външните министри на страните от Арктическия съвет. Очаква се да организира диалози с съветския външен министър Сергей Лавров.
 Путин разгласи, че наказания няма да попречат на съветските проекти в Арктика
Путин разгласи, че наказания няма да попречат на съветските проекти в Арктика

Лавров: Страни от НАТО желаят милитаристичен дух, само че северните ни съседи схващат заплахата от този метод

Ние навлизаме в нова фаза на стратегическо обвързване в Арктика, изцяло нови закани за арктическите ползи, счита държавният секретар на Съединени американски щати.

По думите му Съединени американски щати ще усилят дипломатическото и военното си наличие с нови военни учения, ледоразбивачи и разширение на интервенциите на бреговата защита.

Помпео съответно се прицели в Китай, която, за разлика от Русия, няма територия или искания към Арктика. Според него обаче Китай се пробва да се включи в делата на района с големи инфраструктурни планове и търговски вложения, които би трябвало да бъдат държани под надзор. Той отхвърли изказванието на Пекин, че е " съвсем арктическа страна ".
 Съединени американски щати се заричат да не позволен владичество на Китай и Русия в Арктика
Съединени американски щати се заричат да не позволен владичество на Китай и Русия в Арктика

Нови " закачки " сред великите сили

Има единствено арктически страни и неарктически страни. Не съществува трета категория, безапелационен е Майк Помпео.

Искаме ли Северният ледовит океан да бъде трансфорат в ново Южнокитайско море с милитаризация и съревнование за територии , попита той.

Помпео не пропусна да предизвести, че желанията на Русия в района, където Москва предприе огромна акция за разширение на военното си наличие, могат да се окажат дестабилизиращи като се има поради предишното на страната.

" Знаем, че съветските териториални упоритости могат да се трансфорат в принуждение ", акцентира той и уточни спора в Източна Украйна.

Но в квалифицираната за Помпео тирада не беше упоменато за " климатичните промени " . Той сподели, че морските пътища в Арктика могат да се трансфорат в Суецкия канал или Панамския канал на XXI век.

В Арктическия съвет вземат участие Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР