САЩ ще станат по-активни в Арктика, за да се противопоставят

...
САЩ ще станат по-активни в Арктика, за да се противопоставят
Коментари Харесай

САЩ се активират в Арктика заради растящото влияние на Русия там

Съединени американски щати ще станат по-активни в Арктика, с цел да се опълчват на възходящото въздействие на Русия и да се предотвратят опитите на Китай да се намеси в района. Това съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо по време на къса аудиенция в Дания в сряда, представен от Асошиейтед прес.

Миналия септември Русия разположи системи за противовъздушна защита С-400 на архипелага Нова земя в Арктика. Месеци преди този момент съветският президент Владимир Путин разгласи амбициозна стратегия, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, в това число за създаване на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличение на съветската флотилия ледоразбивачи, за разпределяне на още разрешителни за изследване за петрол и газ в региона и за основаване на данъчни условия за работа на компаниите.

Помпейо, който е на малко посещаване в Дания, приветства откриването отначало на американско консулство в полуавтономната датска територия Гренландия. Той разгласи и сключването на съглашение за съдействие с Фарьорските острови - също датска територия - в региона на риболова и търговията.

" Това е нов ден за Съединените щати в Гренландия ", сподели Помпейо на взаимна конференция с датския министър на външните работи Йепе Кофод. След десетилетия спиране консулството в гренландската столица Нуук бе намерено през юни и този факт притегли вниманието поради изразеното предходната година от президента Доналд Тръмп предложение Съединени американски щати да купят Гренландия.

Кофод сподели, че тематиката за това пазаруване, породила бурни реакции от страна на датски и гренландски представители, не е била обсъждана в този момент с Помпейо. " Тази полемика бе водена предходната година и не беше на масата за договаряния ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР