САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне до

...
САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне до
Коментари Харесай

Време е да сложим край на най-дългата война на Америка

САЩ ще продължат да поддържат Афганистан след военното евакуиране до 11 септември. Това ще каже в тирада по-късно през днешния ден американският президент Джо Байдън, демонстрират оповестени от Белия дом извадки, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Време е да бъде комплициран завършек на най-дългата война на Америка. Време е американските войски да се приберат вкъщи ", ще каже Байдън.

" Въпреки че няма да останем в Афганистан във военно отношение, нашата дипломатическа и филантропична активност ще продължат ", ще съобщи той в речта.

Байдън ще удостовери поддръжката си за държавното управление на Афганистан.

Защо 11 септември

11 септември е мощно заредена със символика дата - тъкмо 20 години след деня на офанзивите на Ал Кайда против Съединени американски щати, които накараха тогавашния президент Джордж Буш да стартира спора. Войната взе живота на 2400 американски военнослужещи и за нея бяха изразходвани 2 трилиона $, припомниха Фил Стюарт и Стив Холанд от Ройтерс.

Президентът демократ беше изправен пред краен период за евакуиране 1 май, заложен от републиканския му предходник Доналд Тръмп, който се опита да изтегли войските преди края на ръководството си, само че несполучливо.

Решението на Байдън оставя в Афганистан 2500 бойци след датата 1 май, само че публични лица споделиха, че войските може да бъдат напълно изтеглени преди 11 септември. Числеността на американския боен контингент в Афганистан доближи пик от над 100 000 души през 2011 година

" Няма военно решение на проблемите, от които страда Афганистан, и ние ще съсредоточим напъните си върху поддръжката за мирния развой ", сподели почитан представител на администрацията.

Егоистично: В Кабул са недоволни:

Афганистански представители подлагат на критика като " егоистично " плануваното абсолютно евакуиране на американските бойци от Афганистан, което ще бъде публично оповестено по-късно през днешния ден от президента Джо Байдан, съобщи ДПА.

" Това е най-безотговорното и егоистично нещо, което Съединените щати могат да сторят на своите афганистански сътрудници " съобщи пред ДПА представител на афганистанското държавно управление на договарянията в Доха, поискал анонимност. По думите му за Вашингтон това може да е завършек на войната, само че цената ще платят афганистанските му сътрудници.

Бившият ръководител на самостоятелната правозащитна комисия на Афганистан Сима Самар назова " неуместно " това абсолютно евакуиране. Изтеглянето би трябвало да бъде " при условия и отговорно ", тъй като " би трябвало да се поучим от предишното ", сподели той. Самар имаше поради изтеглянето на руските войски от Афганистан през 1989 година, което бе последвано от опустошителна революция.

През февруари 2020 година в Доха бе реализирано съглашение, съгласно което талибаните дадоха обещание да спрат нападенията си и да стартират мирни договаряния с държавното управление в Кабул, а в подмяна Съединени американски щати се ангажираха да изтеглят военния си контингент до май 2021 година

Как ще продължат договарянията и ще продължат ли

Остава неразбираемо по какъв начин решението на Байдън ще се отрази на плануваната 10-дневна среща на високо ниво в Истанбул, която стартира на 24 април и с предстоящо присъединяване на Организация на обединените нации и Катар.

Талибаните, които бяха свалени от власт през 2001 година от водени от Съединени американски щати военни сили, обявиха, че няма да вземат участие в никакви срещи на върха, на които се взимат решения за Афганистан, до момента в който всички задгранични сили не изоставен страната.

Руското министерство на външните работи съобщи през днешния ден, че проектите на Съединени американски щати да изтеглят войските си от Афганистан до 11 септември нарушават съглашението с талибаните и може да доведат до ескалация, заяви организация Интерфакс, представена от Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР