САЩ ще пристъпят към официалното екстрадиране от Канада на финансовия

...
САЩ ще пристъпят към официалното екстрадиране от Канада на финансовия
Коментари Харесай

САЩ ще поискат официално екстрадирането на финансовия директор на Huawei

САЩ ще пристъпят към формалното изгонване от Канада на финансовия шеф на Huawei Мън Ванчжоу, оповестява канадският дипломат във Вашингтон Дейвид МакНаутън пред вестник Globe and Mail. Ходът сигурно ще усили напрежението с Китай.

Съединени американски щати са споделили на Канада, че ще изискат екстрадицията на Мън, само че към момента не е ясно по кое време ще се случи това. Крайният период за подаване е 30 януари или 60 дни след задържането на висшия началник.

Мън, която е щерка на създателя на Huawi Жън Джънфей, беше задържана по искане на Вашингтон за хипотетични нарушавания на американските наказания против Иран. Тя е била освободена под гаранция предишния месец и би трябвало да се яви в съда във Ванкувър на 6 февруари.

Отношенията сред Китай и Канада съществено се утежниха след ареста, като Пекин задържа двама канадски жители и осъди на гибел канадец, който преди беше приет за отговорен за контрабанда на опиати.

Канада е една от над 100-те страни, с които Съединени американски щати имат контракти за екстрадиция. След приемане на публично искане, канадският съд би трябвало да дефинира в границите на 30 дни дали има задоволително доказателства в поддръжка на екстрадицията, а министърът на правораздаването на Канада би трябвало да издаде формалната заповед, изяснява Reuters.

Бивш началник от канадското разузнаване предложи Отава да забрани на Huawei да доставя съоръжение за телекомуникационни мрежи от последващо потомство, до момента в който канадското държавно управление изследва всички последствия за сигурността.

Редица страни по целия свят към този момент постановиха ограничавания върху потреблението на оборудването на Huawei, опасявайки се, че то може да бъде употребявано за шпионаж.

Китайската компания неведнъж съобщи, че сходни опасения са неоснователни, а посланикът на Китай в Канада предходната седмица съобщи, че ще има последици, в случай че Отава блокира Huawei.

В изявлението си МакНаутън признава, че се е оплакал на Съединени американски щати, че Канада страда от китайско възмездие поради арест, изработен по искане на Вашингтон.

" Не ни харесва, че нашите жители са осъдени. (Американците) са тези, които желаят да приложат цялата мощ на американския закон против (г-жа Мън) и въпреки всичко ние сме тези, които заплащат цената. Нашите жители са пострадали ", споделя посланикът.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че Китай случайно употребява смъртното наказване и прикани международните водачи да изразят угриженост за арестуваните канадци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР