САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в

...
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в
Коментари Харесай

САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

САЩ ще подхващат дипломатически протест на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, съобщи през днешния ден говорителката на Белия дом Джен Саки, представена от ДПА. Пекин дефинира решението като демонстративен акт.

Американските спортисти ще вземат участие в Олимпиадата, само че държавното управление на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито публични представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

Байдън сподели предишния месец, че обмисля сходна мярка във връзка със положението на човешките права в Китай. Пекин е упрекван в репресии в Хонконг и против етническите малцинства, в това число уйгурите в Синцзян-Уйгурския самостоятелен регион.

Попитана за какво Съединени американски щати се въздържат от цялостен протест на Олимпийските игри в Пекин, Саки сподели, че Вашингтон не желае да санкционира спортистите, които са се готвили интензивно за Олимпиадата.

Китай към този момент даде обещание " решителни ответни дейности ", в случай че Съединени американски щати вземат решение за дипломатически протест на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предизвести на брифинг, че сходен протест няма да остане без отговор от страна на Китай.

Китайското посолство във Вашингтон дефинира оповестения от страна на Съединени американски щати протест като " демонстративен " акт и " политическа операция ", които няма да се отразят на сполучливото й осъществяване, съобщи Ройтерс.

" И без това не сме канили никакви американски политици, заради което " дипломатическият протест " няма никаква стойност ", уточни представителят на китайското посолство Лю Пънюй в имейл в отговор на питане по тематиката.

" Подобен демонстративен акт е просто една политическа операция и съществено изкривяване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой не го интересува, дали тези хора ще дойдат или не, и това няма да се отрази по никакъв метод на сполучливото осъществяване на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 година ", добави представителят.

Властите на Канада изследват въпроса за дипломатически протест на Олимпиадата в Пекин, откакто за сходна мярка оповестиха Съединени американски щати, заяви говорителката на канадското външно министерство Кристел Шартран, представена от ТАСС.

" Уведомиха ни за решението на Съединени американски щати. Продължаваме да обсъждаме този въпрос с нашите сътрудници и съдружници ", сподели говорителката и добави: " Канада продължава да е надълбоко обезпокоена от тревожните известия за нарушение на правата на индивида в Китай ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР