САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от

...
САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от
Коментари Харесай

Бъдещият посланик на САЩ у нас: Работим, за да прекъснем енергийната зависимост от Русия

САЩ ще оказват помощ за превъзмогване на българската енергийна взаимозависимост от Русия, сподели номинираният за нов дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мъртън, който бе изслушан в Комисията по външни връзки на американския Сенат. Сенаторът от демократите Крис ван Холън разяснява, че има действителен проблем с уговорките, поети към Европейски Съюз, да не се употребява съветски нефт. " Проблемът не е, че българите ще продължат да употребяват съветски нефт за лични потребности, а че в случай че продължат за изнасят горива, това ще е пробив в режима на глобите. Затова държах да изразя загрижеността си ", каза Ван Холън. " Работим с другите ни европейски сътрудници и Европейската комисия за механизми и принадлежности, които да бъдат предоставени на България, с цел да скъса тези връзки ", каза Мъртън, който посочи, че не е специалист по тематиката.

Мъртън означи и придобиването на втория транш изтребители F-16 Block 70 от Съединени американски щати, като по думите му това е забележителна стъпка към това България да извършва нужните разноски за защита.   " Съществува голям капацитет за активизиране на връзките ни и за разширение на комерсиалната активност на Съединени американски щати в основни области като технологии и нововъведения, селско стопанство, обучение и предприемачеството, инфраструктурата и изключително енергетиката ", посочи той.

 Мъртън означи, че завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, е било огромно достижение в това отношение.   " Остава да се направи още, като се стартира от обезпечаването до снабдяването с нуклеарно гориво, което да не зависи от съветски първични материали ", отбеляза той.  Дипломатът не приказва за проблемите с корупцията в България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР