САЩ ще натиска Турция по всички възможни начини във връзка

...
САЩ ще натиска Турция по всички възможни начини във връзка
Коментари Харесай

Турция вече премина Рубикон: Какви са сценариите около С-400?

САЩ ще натиска Турция по всички вероятни способи по отношение на покупката на С-400, а Анкара ще се съпротивлява. Турското проправителствено издание Daily Sabah се пробва да оцени какво може да направи Америка и какви са вероятните отговори на Турция.
Най-обсъжданият сюжет: Въвеждането на военно ембарго против Турция. Това може да се случи на разнообразни равнища. Започвайки от допустима анулация на доставките на изтребителите F-35 и завършвайки с включването в черeн лист на турски компании като " Аселсан ". Няма по какъв начин да се знае какъв брой надалеч ще стигне Вашингтон, само че неизбежно ще предприеме най-малко някои ограничения, които ще причинят вреди на Анкара.
Турция може да влезе в диалог по този въпрос. Спирането на доставките на F-35 ще навреди и на нея, само че ще нанесе вреди и на самия план. Нуждата на Анкара от бойни самолети е налице. Срокът на употреба на F-16 е още не повече от 10 години. Разбира се, за тези 10 години могат да се намерят средства, само че също по този начин е нужно решаването на проблемите в краткосрочна вероятност, изключително поради това, че изискванията към Турция могат да създадат обстановката тежка.
Според вестника даже Турция да не купи С-400, дейностите на Вашингтон не могат да бъдат предсказани. Анкара би трябвало да търси способи за обезпечаване на устойчивостта на своите отбранителни системи в кратковременен проект.
Америка може да се обърне и към сложно ембарго, което да обхване освен F-35, само че към този момент това не е доста евентуална вероятност. Разбира се, Съединени американски щати могат да създадат и това, в случай че изискат, само че тази мярка ще има такива последици, като свиване на американския пазар за оръжия, даване на Русия и Китай цялостен достъп до турския пазар и подготовка на почвата за сходни случаи в бъдеще. Затова сходни дейности на Вашингтон може и да причинят вреди на Турция, само че в следствие Америка ще я изгуби изцяло.
Третият сюжет е въпросът за изключване на Турция от НАТО. Това е нереалистичен сюжет, най-малко към този момент, твърди вестникът.
Както е известно, Алиансът не планува механизъм за изключване на членове, а Съединени американски щати сами по себе си не могат да изключат Турция. Практически това би означавало завършек на НАТО, а в случай че Америка унищожи Пакта, няма да има какво да се направи, счита създателят.
И четвъртият, още по-песимистичен сюжет, който никой още не е изразил, е вероятността от спор сред Съединени американски щати и Турция. Това също не е доста реалистично. В последна сметка, в случай че Америка, която заобикаля директна интервенция даже в такива райони като Сирия и Венецуела, е решила да нападна Турция, тогава не си коства да приказваме за всичко това, написа Daily Sabah.
Остава най-реалистичният сюжет. Вашингтон желае да заплаши Анкара с икономическата палка. Именно за този сюжет би трябвало да се готви Турция, като не е нужно да си специалист, с цел да схванеш, че това ще аргументи вреди на страната, или най-малко, като най-малко, ще я сложи в мъчно състояние.
Вестникът обаче акцентира, че „ Турция към този момент мина Рубикон “. Ако се отвърне от този път, за нея ще има освен стопански, само че и стратегически последици. Отказът от стратегическите потребности поради икономическия напън ще има непоправими последици, предизвестява създателят.
Икономиката ще се оправи, само че стратегическите загуби ще са непоправими. Затова е значимо Турция да се готви за стопански напън и да продължава да разисква тематиката на масата за договаряния. Когато получи С-400, Анкара ще има доста по-широко пространство за дейности, заключва изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР