САЩ ще изпратят касетъчни бомби на Украйна. Това съобщи Ройтерс,

...
САЩ ще изпратят касетъчни бомби на Украйна. Това съобщи Ройтерс,
Коментари Харесай

Ройтерс: САЩ ще изпратят касетъчни бомби на Украйна

САЩ ще изпратят касетъчни бомби на Украйна. Това заяви Ройтерс, цитирайки двама американски чиновници. Боеприпасите ще бъдат включени в нов пакет военна помощ на стойност над 500 милиона $.

Украйна изиска касетъчни муниции от Америка още през март 2023 година Но Вашингтон забави решението, в това число заради натиска от правозащитни организации като " Хюман райтс уоч ".

За Украйна касетъчните муниции биха могли да задоволят потребността от повече снаряди за ракетните системи и да понижат численото предимство на Русия в артилерията.

Нито Съединени американски щати, нито Украйна, нито Руската федерация са страни по Конвенцията за касетъчните муниции. Те са употребявани още от първите дни на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари. Съществена разлика сред двете армии е в задачите на офанзивите - агресорът поразява граждански обекти, в това число паркове, медицински центрове и други.

Като част от пакета Украйна ще получи също ракети за HIMARS, бойни машини Bradley и бронетранспортьори Stryker.
Пентагонът: Обмисляме да изпратим модерни касетъчни муниции
Говорителят на Пентагона Патрик Райдър удостовери, че Съединени американски щати обмислят да доставят касетъчни муниции на Украйна с невисок % на неексплодирали бомби. В случай на позитивно решение, министерството на защитата ще избере модерни модификации на това оръжие, при които процентът на отвод от детонация е по-малък от 2,35%. Това в действителност е етичният проблем при използването на касетъчните муниции - известна част от тях няма да избухне и след години, при по-мирни времена, почтени жители могат да попаднат на снарядите и да пострадат. 

" Наясно сме с отчети от преди десетилетия, които демонстрират, че някои 155-милиметрови DPICM (Подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение - касетъчни боеприпаси) имат по-висок % на отвод, тъй че ние деликатно ще сортираме снарядите с по-нисък % на отвод, за ​​които имаме данни ", акцентира представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Той означи, че DPICMs могат да бъдат употребявани както против танкове, по този начин и против пехота на бойното поле.

" Така че всъщност те могат да бъдат заредени или с профилирани снаряди, които са бронебойни, или с осколъчни муниции, които са противопехотни. Така че явно тази дарба би била потребна при всевъзможен тип настъпателна интервенция ", увери Райдър.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР