САЩ ще имат възможността да участват във военно-промишлени проекти на

...
САЩ ще имат възможността да участват във военно-промишлени проекти на
Коментари Харесай

САЩ могат да участват във военни проекти на ЕС, но само под ръководството на ЕС

Съединени американски щати ще имат опцията да вземат участие във военно-промишлени планове на Европейския съюз, само че единствено под управлението на Европейски Съюз . Това се показва в окончателното изказване на Съвета на Европейски Съюз на равнище външни министри по въпросите на защитата и сигурността, оповестява ТАСС.

" Съветът на Европейски Съюз признава, че трети страни (извън ЕС) могат да дават забележителна добавена стойност , когато вземат участие в плановете на програмата ПЕСКО, само че единствено при съблюдаване на правилото на автономност на Европейски Съюз и неговите държави-членки в процеса на взимане на решения ", - се споделя в изказване.

В началото на май, европейски медии разпространиха п исмо от заместник-министъра на защитата за доставяне и сигурност на Съединени американски щати Елън Лорд, адресирано до висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и заместник-председателя на Европейската комисия Юрка Катаинен, в което се показва неодобрение от осъществяването на европейската стратегия за съдействие в региона на защитата ПЕСКО и изключително планове за развиване на европейската военна индустрия и предпочитано даване на поръчки за отбрана на европейските компании.
 Съединени американски щати предизвестиха Европейски Съюз да не изключва оръжейните им компании от военния си съюз
Съединени американски щати предизвестиха Европейски Съюз да не изключва оръжейните им компании от военния си съюз

Ограниченията за присъединяване на американски компании били " отровни хапчета "

Лорд отбелязва, че тези дейности на Европейски Съюз водят до повтаряне на военните функционалности на Европейски Съюз и НАТО , появяването на ненужна конкуренция сред тези организации, появяването на казуса със съвместимостта на разнообразни военни системи , излишно разпространяване на средства.

Писмото съдържа условие за унищожаване на правилото за предпочитано даване на военни поръчки на европейските сдружения, както и опасност от вероятно налагане на търговски ограничавания от Съединени американски щати на европейската отбранителна индустрия .

В изказването на Съвета на Европейски Съюз се акцентира също " положителният прогрес, реализиран от страните от Европейски Съюз при осъществяването на 34 плана за отбранителни стратегии в границите на ПЕСКО " и приканва " не по-късно от 31 юли да се подават заявки за нови планове ".

Европейският съюз акцентира изключително смисъла на бързото осъществяване на планове в региона на военната подвижност - т.е. увеличение на потенциала на европейската транспортна инфраструктура за бърз и безконтролен трансфер на военно съоръжение в целия Европейски Съюз .
 Каренбауер: Споделянето на тежест със Съединени американски щати е повече от военни разноски
Каренбауер: Споделянето на тежест със Съединени американски щати е повече от военни разноски

Тя отхвърля да дефинира Китай като зложелател, а по скоро " стопански съперник "

Официалните документи на Европейския съюз не показват посоката на прекачване на военно съоръжение , само че европейските медии непосредствено пишат за прехвърлянето на сили и средства към границите на Русия.

Съветът на Европейски Съюз също по този начин дава обещание да ускори процеса на основаване на Европейския фонд за защита , ориентиран към възстановяване на конкурентоспособността на европейската отбранителна индустрия и успеваемостта на развиването на военните технологии.

За тази цел се възнамерява да се провиснал специфични средства в седемгодишния проект на бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година, който към този момент се координира интензивно в Съвета на Европейски Съюз.

Европейският съюз удостоверява желанието си да развие съдействие с НАТО в границите на взаимните допълващи се благоприятни условия и да разшири взаимоотношението в границите на Европейски Съюз, с цел да се опълчи на хибридните закани.
 НАТО е значим инструмент за заплашването на Русия, уверен Помпео
НАТО е значим инструмент за заплашването на Русия, уверен Помпео

Той прикани Германия да усили разноските за отбрана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР