САЩ ще доставят на Полша две батареи за противовъздушна отбрана

...
САЩ ще доставят на Полша две батареи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

САЩ изпращат системи за противовъздушна отбрана на Полша и Украйна

САЩ ще доставят на Полша две батареи за противовъздушна защита от зенитно-ракетните системи " Пейтриът ", разгласи американският вицепрезидент Камала Харис, представена от Remix.

По думите ѝ администрацията на Съединени американски щати е взела това решение в границите на уговорката за поддръжка на страните от НАТО.

„ Ангажиментът на Съединените щати към член 5 на пакта е хладнокръвен. Съединените щати са подготвени да защитят всеки сантиметър от територията на НАТО. Съединените щати одобряват съществено, че офанзивата против един е офанзива против всички “, сподели Харис на конференция с полския президент Анджей Дуда във Варшава.

По-рано полският министър на националната защита Мариуш Блашчак съобщи, че Конгресът на Съединени американски щати е одобрил договорката за продажба на 250 танка Abrams на Полша. Така Варшава ще получи съвременни версии на танковете Abrams - M1A2 SEPv3 - на стойност 6 милиарда $.

Съединени американски щати ще доставят и повече отбранителни системи земя-въздух и на Украйна, съобщи нощес пред публицисти представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

" Самолетите не са това, от което имат най-много потребност сега украинските ни сътрудници ", разяснява той във връзка неколкократните претенции, отправяни от украинския президент Володимир Зеленски за даване на военна помощ под формата на изтребители.

Съединени американски щати дефинитивно отхвърлиха в сряда предлагането на Полша да даде на американската войска своите изтребители МиГ-29, с цел да бъдат след това предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било " рисковано " и би могло да провокира ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи напълно опцията някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, само че това ще зависи от нейното " суверенно решение ", акцентира Прайс, като загатна, че Съединени американски щати няма да поддържат намерено сходни дейности. 

Анализът на разрушенията, породени от Русия в украински райони, демонстрира, че те се дължат основно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за защита от тези оръжия, изясни той.

Според Прайс украинската войска към момента разполага с редица самолетни ескадрили, годни за хвърчене. 

Той добави, че " ефикасността " на съветската авиация е била " лимитирана от наземните системи за противовъздушна защита " - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

" Ще продължим да доставяме на нашите украински сътрудници системи земя-въздух " и " може би ще сме в положение да им доставим още повече такива ", добави представителят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР