САЩ се присъединяват към Литва, Латвия и Естония в противопоставянето

...
САЩ се присъединяват към Литва, Латвия и Естония в противопоставянето
Коментари Харесай

Помпейо: САЩ застават зад Литва, Латвия и Естония срещу опитите на Русия да пренапише историята

САЩ се причисляват към Литва, Латвия и Естония в опълчването им на опитите на Русия да пренапише историята, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

В публикация на американското списание "Нешънъл интерест " предишния месец съветският президент Владимир Путин писа, че трите балтийски република са били съгласни да станат част от Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война. "Стоим твърдо против всевъзможни опити на Русия да пренапише историята, с цел да оправдае окупацията и анексирането на балтийските страни през 1940 година ", съобщи Помпейо в общо изказване с външните министри на Литва, Латвия и Естония. Изявлението е във връзка 80-годишнината от декларацията на тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Съмнър Уелс, в която той осъжда завземането на трите републики от Съюз на съветските социалистически републики.

Майк Помпейо: Съединени американски щати втърдяват позицията си против "Северен поток-2 " и "Турски поток "

В публикацията Путин уточни, че включването на Литва, Латвия и Естония в състава на Съюз на съветските социалистически републики е станало "на договорна основа със единодушието на определени представители " и че присъединението е станало "в унисон с интернационалното и националното право от това време ". Европейски Съюз и НАТО упрекват Русия, че води дезинформационна акция в опитите си да дестабилизира Запада, като се възползва от раздялите в обществото. Кремъл отхвърля това, само че през януари т.г. Европейската комисия съобщи, че няма да търпи изкривяване на исторически обстоятелства от съветска страна. Преди това Путин бе декларирал, че Полша също носи отговорност за експлоадирането на Втората международна война, тъй като безмълвно е одобрила разчленяването на Чехословакия през 1938 година

През 1989 година, по време на т.нар публичност в Съюз на съветските социалистически републики, Москва призна за съществуването на тайния протокол към германско-съветския контракт от 1939 година Този протокол към Пакта "Молотов-Рибентроп " е предвиждал подялбата на Полша и включването на трите балтийски републики в зоната на руските ползи. През 1991 година Литва, Латвия и Естония стават самостоятелни страни след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и в този момент са членки на Европейски Съюз и НАТО, напомня Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР