САЩ се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег

...
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег
Коментари Харесай

САЩ се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег на 2 февруари

САЩ се отдръпват от Договора за ракетите със междинен обхват на 2 февруари
Вашингтон удостовери, че от 2 февруари Съединените щати стартират процедура за прекратяване на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват (ДЛРСМО) с Русия.

Информацията бе публикувана от съветските медии и Ройтерс, базирайки се на изказването на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Андреа Томпсън, осъществяваща надзор върху въоръжаването и интернационалната сигурност.

Според американският представител Съединените щати не виждат Русия да извършва отговорностите си по съглашението.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва е подготвена да работи за спасяването на договорката макар проблемите и се надява, че Вашингтон ще работи отговорно при изпълняването на договореностите за надзор на оръжията.

Вчера Томпсън организира двучасови диалози със заместник-външния министър на Русия Сергей Рибков в Женева. Тя сподели, че Съединени американски щати са "разочаровани" от договарянията с Русия.

На 20 октомври американският водач Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати възнамеряват да се откажат от договорката. Той упрекна Русия, че не е изпълнила изискванията по съглашението.

От 2014 година Съединените щати упрекват Русия за нарушение на Договора за новата ракета 9M729 (или SSC-8). Тестовете на ракетата 9M729, който може да носи нуклеарна и стандартна бойна глава, приключиха през 2015 година. Тогава ракетата беше тествана с мобилни летателни устройства в границите на 500 километра.

Договорът за очистване на ракети от междинен обхват бе подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и от последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхранението на балистични ракети със междинен (от 1 000 до 5 500 километра) и дребен обхват (от 500 до 1 000 километра). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР