САЩ се опитват да популяризира втечнения газ в Европа като

...
САЩ се опитват да популяризира втечнения газ в Европа като
Коментари Харесай

Полша си осигури доставки на американски втечнен газ за 20 години

САЩ се пробват да разпространява втечнения газ в Европа като опция на вноса на сила от други снабдители и по едно и също време поставя старания да спре осъществяването на плана " Северен поток 2 "

Още по тематиката
" Булгаргаз " ще може да трансформира цената по контракта с " Газпром "

Вече ще е допустимо преразглеждане на цената при разминаване със западноевропейските пазари
2 окт 2018
" Газпром " стартира построяването на газопровода " Северен поток 2 " в немски води

Противоречивият план продължава да всява неразбирателства сред Германия, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати
2 сеп 2018
Вместо пестник " Газпром " получава потупване по рамото

Европейската комисия реши да не глобява съветския газов монополист поради злоупотребата му с господстващо състояние
24 май 2018 Полската държавна петролна и газова компания (PGNiG) подписа контракт с американската Venture Global LNG за доставката на 2.7 милиарда куб. метра природен газ годишно за интервал от 20 години. Споразумението влиза в действие от 2022 година По този метод Полша ще понижи зависимостта си от съветския газ.

Сделката с Venture Global

Изпълнителният шеф на полската компания Петър Возняк съобщи, че американският полутечен газ ще бъде с съвсем 30% по-евтин от съветския. От своя страна министър председателят Матеуш Моравецки акцентира, че това ще увеличи суверенитета на страната и нейната конкурентоспособност.

Договорът е за годишни доставки на 2 млн. тона полутечен газ за период от 20 години, като това количество се равнява на 2.7 милиарда куб.м. Газът ще бъде доставен от две централи на Venture Global, които занапред би трябвало да бъдат приключени. Полша ще употребява природния газ за вътрешния пазар или за експорт.

Споразумението е значимо, защото на момента Полша внася две трети от естествения си газ от Русия. В същото време обсъжданият план " Северен поток 2 " мощно би заплашил ползите на Полша, като я заобиколи и работи удобно съвсем напълно за Германия. Поляците оспорват сегашните договаряния на Германия с Русия пред Европейска комисия, само че без огромен резултат. Проектът се извършва е взаимен сред " Газпром ", френската компания Engie, австрийската OMV, британско-холандската Royal Dutch Shell и немските Uniper и Wintershell. След реализацията му се чака на европейските пазари да влизат 55 милиарда куб. метра съветски природен газ годишно от тръбопровода през Балтийско море до Германия

" Северен поток 2 " би означавал евентуален 70% спад на размера природен газ, който се внася в Европа през Украйна и загуба на облагите, които полските компании вършат от обслужването и препродаването на газ от сегашните тръбопроводи.

По-малка з ависимост от съветски газ

Сделката за доставки на Полша с Русия изтича през 2021 година, а съгласно контракта с Venture Global доставките ще стартират през 2022 година Подписаната договорка с Venture Global не е задоволителна, с цел да зареди търсенето на природен газ в Полша (което се равнява на към 15 милиарда куб. метра годишно), само че е първа стъпка в тази посока. Изборът на американски снабдител също е и политически и загатва, че Полша ще търси в допълнение подпомагане от Съединени американски щати, откакто досегашният им най-силен съдружник в Европейски Съюз – Англия, напусне съюза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР